Αντιδράσεις και εξελίξεις για την κατάσταση στον «δήμο» Λευκωσίας

11:55 9/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο αντέδρασε στο πρωτόκολλο που υπέγραψαν προχθές η «κυβέρνηση» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με τον «δήμαρχο» Λευκωσίας Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι για την επίλυση των προβλημάτων του κατεχόμενου δήμου.

Σύμφωνα με την “Κίπρις”, το τ/κ επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του χθες ανέφερε ότι η λύση πρέπει να στοχεύει στα προβλήματα της κρίσης, σημειώνοντας ότι η συνέχισή της εδώ και μήνες έχει επηρεάσει όλους τους Τ/κ.

Το πρωτόκολλο, αναφέρθηκε, είναι μακριά από την επίλυση της

κρίσης και η μη συνεννόηση με την «κυβέρνηση» στον βορρά – όπως σημείωσε – άνοιξε τον δρόμο για να αποταθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και να ψάξουν διεξόδους λύσεις.

Έγινε αποδεκτό, συνέχισε το επιμελητήριο στην ανακοίνωσή του, όταν κάποιος δεν πάει στη δουλειά να παίρνει τον μισθό του, κάνοντας λόγο για παραβίαση του «νόμου περί απεργιών και κοινωνικής σύμβασης».

Υποστήριξε μάλιστα ότι το πρωτόκολλο επέφερε ζημιά στο εργασιακό επίπεδο και την κοινωνική ζωή, «προσκαλώντας» νέες κρίσεις, και κάλεσε τις πλευρές να μην περιμένουν την 29η Ιανουαρίου, αλλά να προσπαθήσουν να εξεύρουν λύση.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοτικών υπαλλήλων» BES Σαβάς Μποζάτ ανέφερε ότι δεν υπέγραψαν το πρωτόκολλο προχθές στο «πρωθυπουργικό γραφείο» γιατί, αφού δεν γνωρίζουν από πού θα προέλθουν τα 6 εκ. ΤΛ (2,6 εκ. ευρώ περίπου), δεν μπορούσαν να βάλουν την υπογραφή τους και να γίνουν μέρος μιας συμφωνίας.

Το ποσό αυτό, είπε, ζητήθηκε να κοπεί από τους μισθούς των εργαζομένων στον «δήμο», εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε αυτό, αλλά και διερωτώμενος από πού θα βρεθούν τα χρήματα, υπενθυμίζοντας ότι και πέρυσι η «κυβέρνηση» είχε δώσει 6,5 εκ. ΤΛ για τους μισθούς Μαΐου και Ιουνίου, τα οποία στη συνέχεια ζήτησε πίσω από τον «δήμο».

«Το μέλλον μας είναι σκοτεινό. Τί θα γίνει αύριο δεν ξέρουμε. Μακάρι να κρατήσουν τον λόγο τους», ανέφερε ο κ. Μποζάτ.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν χθες στη δουλειά τους και, όπως γράφει η “Χαλκίν Σεσί”, άρχισαν από την καθαριότητα του «δημαρχείου» μέσα και έξω από το κτίριο. Ωστόσο είχε κοπεί η παροχή ηλεκτρικού και τηλεφώνου, αφού ο «δήμος» χρωστά πολλά, αλλά μετά από παρέμβαση των εργαζομένων επανασυνδέθηκαν. Τα οχήματα του «δήμου» όμως, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είχαν μείνει από καύσιμα, οι άδειες κυκλοφορίας είχαν λήξει, τα λάστιχα είχαν ξεφουσκώσει, ενώ στα σκουπιδιάρικα οι σκούπες έλιωσαν.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η απεργία των εργαζομένων στον κατεχόμενο δήμο είχε αρχίσει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα