Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου 9/1/2013

10:52 9/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα πρώτα χιόνα, κυρίως στην περιοχή του Πενταδάκτυλου, αποτελούν τις κυρίαρχες φωτογραφίες στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων, και ας μην είναι το κύριο θέμα. Ο Τύπος ασχολείται με τις εξελίξεις στον «δήμο» Λευκωσίας, τις δηλώσεις του προέδρου της συντεχνίας «δημοτικών υπαλλήλων» BES Σαβάς Μποζάτ ότι δεν υπέγραψε η συντεχνία το «πρωτόκολλο» για τον «δήμο», τα χρήματα που συγκέντρωσε η «αρχή ηλεκτρισμού» λόγω της ενέργειας της συντεχνίας των υπαλλήλων να κόβει το ρεύμα ανεξαρτήτως ποιος χρωστά, αλλά και οι δηλώσεις Σενέρ Ελτζίλ εναντίον της «κυβέρνησης».

Με τίτλο «Πουληθήκαμε

για 5,75 ΤΛ (2,5 ευρώ περίπου)», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται σε δηλώσεις του γενικού γραμματέα της συντεχνίας των δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, ο οποίος είπε πως το ποσό αυτό κοστίζουν ανά κεφαλή την ημέρα οι Τ/κ στο τουρκικό κράτος και για 5,75 ΤΛ μοιράζουν «υπηκοότητες», πουλώντας την πολιτική τους βούληση και διενεργώντας προδοσία ενάντια στην τ/κ κοινότητα. Γράφει επίσης ότι η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα, μαζί με κάποια πολιτικά κόμματα, συνεδρίασαν χθες και θα ανακοινώσουν τις εκδηλώσεις τους στις 10 Ιανουαρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Σαβάς Μποζάτ ότι δεν μπόρεσαν να υπογράψουν το πρωτόκολλο για την κρίση που ταλανίζει τον «δήμο» Λευκωσίας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Είμαστε στο ημίχρονο» αναφέρεται στην κατάσταση στον «δήμο» Λευκωσίας, γράφοντας ότι οι υπάλληλοι επέστρεψαν μεν χτες στην εργασία τους μετά από μήνες κινητοποιήσεων, αλλά τα πράγματα δεν ήταν εύκολα αφού το «δημαρχείο» δεν είχε ηλεκτρικό και τηλέφωνο, ενώ τα αυτοκίνητα και φορτηγά δεν είχαν καύσιμα. Αλλού γράφει ότι η χιονόπτωση χθες το βράδυ προκάλεσε ενθουσιασμό και πολλοί ήταν αυτοί που έτρεξαν στα δάση για να το ζήσουν από κοντά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ατύχημα σημειώθηκε χθες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όταν φορτηγό που ξέφυγε από την πορεία του μετά από 20 μέτρα πορείας «πέταξε» προς μια λίμνη κοντά στο «πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολή και σταμάτησε σε δέντρα.

Με τίτλο «Πληρώσαμε χωρίς αντίρρηση (σαν αρνί)» η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) αναφέρεται στην «αρχή ηλεκτρισμού», γράφοντας πως, ενώ για χρόνια δεν μπορούσαν να μαζέψουν τα οφειλόμενα χρήματα, με την αποφασιστική στάση της συντεχνίας (που έκοβε το ρεύμα και σε «κρατικές υπηρεσίες» που χρωστούσαν) σε συνεργασία και με τη διοίκηση της «αρχής», συγκέντρωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα 56,9 εκ. ΤΛ (24,73 εκ. ευρώ περίπου). Αλλού γράφει ότι από τις 20:30 χθες άρχισε να πέφτει χιόνι και η θερμοκρασία κατέβηκε στον ένα βαθμό πάνω από το μηδέν. Αλλού γράφει ότι το «δημαρχείο» Λευκωσίας διαλύεται και πως μπορεί να έβγαιναν φωτογραφίες προχθές στο «πρωθυπουργικό γραφείο» για την υπογραφή του πρωτοκόλλου, αλλά η συντεχνία των υπαλλήλων λέει ότι δεν υπέγραψε.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Ανήσυχοι όλοι» αναφέρεται στην αντίδραση του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου στο πρωτόκολλο που υπογράφθηκε μεταξύ της «κυβέρνησης» και του «δήμου» Λευκωσίας για τον τερματισμό της κρίσης στο κατεχόμενο δημαρχείο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Σαβάς Μποζάτ διευκρίνισε ότι δεν υπέγραψε το πρωτόκολλο και δεν μίλησε αισιόδοξα για το μέλλον. Αλλού γράφει ότι το κύμα παγετού που ήρθε από τα Βαλκάνια προκάλεσε χιονόπτωση σε κάποιες περιοχές στα κατεχόμενα, γεγονός που κάποιοι γιόρτασαν, ανοίγοντας ακόμα και σαμπάνιες.

Με τίτλο «Συρροή προσλήψεων» η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) γράφει ότι, ενώ στο οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας-ψευδοκράτους αναφέρεται ότι πρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού, η «κυβέρνηση» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) επιταχύνει τις προσλήψεις και δόθηκε χθες άδεια για την πρόσληψη 200 ατόμων σε προσωρινή βάση. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Οζκάν Γιοργκαντζίογλου ανέφερε ότι με προκαταβολή 6 εκ. ΤΛ που θα δοθεί στον «δήμο» Λευκωσίας δεν πρόκειται να δει φως. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αντιπολίτευση και συντεχνίες στα κατεχόμενα πήραν απόφαση για κοινό αγώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα