Ανησυχία ΓΓ ΑΚΕΛ για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων για την οικονομία

11:13 5/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Βαθιά ανησυχία για το πώς οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου επιχειρούν να λειτουργήσουν στα ζητήματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία, εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Θεωρώ ότι κάθε άλλο παρά καθοδηγούνται από την αλληλεγγύη που θα έπρεπε να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων», είπε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε πως «είναι προφανές

ότι υποκρύβονται άλλες σκοπιμότητες πολιτικές, ενδεχομένως και οικονομικές σκοπιμότητες, οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες για την κυπριακή οικονομία».

Ο κ. Κυπριανού είπε πως η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αποσκοπούσε στο να του αναπτύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους σχεδιασμούς που έχει στα ζητήματα της οικονομίας, στο Κυπριακό αλλά και γενικότερα για κάποια άλλα ζητήματα τα οποία θα προωθηθούν και στη Βουλή των Αντιπροσώπων τις επόμενες μέρες.

«Δεν μπορώ να πω ότι μπήκαμε σε βάθος συζήτηση γιατί ήταν μια 45λεπτη συνάντηση. Είχαμε τη δυνατότητα όμως να ανταλλάξουμε αρκετές απόψεις ιδιαίτερα γύρω από τα ζητήματα της οικονομίας και γενικότερα για το πώς θα λειτουργήσουμε την επόμενη περίοδο», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε επίσης ανησυχία γιατί έχει αποφασιστεί, όπως είπε, να ανατεθεί σε έναν ιδιωτικό οργανισμό η διερεύνηση του θέματος του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν μας ανησυχεί το θέμα ως τέτοιο. Εξάλλου είχαμε ελεγχθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πριν από λιγότερο δυο χρόνια και μας είχαν κατατάξει πιο ψηλά από τη Γερμανία», πρόσθεσε

Εκείνο που μας ανησυχεί είναι πώς θα λειτουργήσουν, αν θα δεσμεύονται δηλαδή από την εμπιστευτικότητα και θα στηρίξουμε την όποια προσπάθεια της κυβέρνησης που στρέφεται προς την κατεύθυνση να τους δεσμεύσει με τέτοιαν εμπιστευτικότητα, ανέφερε.

Είπε εξάλλου πως τους ανησυχεί το γεγονός πως δεν ξεκαθαρίζει ακόμα το θέμα του κουρέματος του δημόσιου χρέους. «Είμαστε αντίθετοι με αυτή την προσέγγιση, η οποία θα καταστρέψει την οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες και όχι για τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.

Επανέλαβε την αντίθεση του ΑΑΚΕΛ στην προσπάθεια επιβολής ιδιωτικοποιήσεων, αναφέροντας πως «είναι διαφορετικά τα δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα πρέπει να τα σεβαστούμε, να τα σεβαστούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».

Είπε πως οι τελευταίες εξελίξεις «επιβεβαιώνουν εκείνο το οποίο λέγαμε προεκλογικά, ότι το εμπόδιο για τη σύναψη μιας δανειακής σύμβασης δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά δυστυχώς είναι οι επιμονές κάποιων Ευρωπαίων εταίρων μας οι οποίοι θέλουν να μας επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές επιλογές».

Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ θα αντιταχθεί πολύ έντονα σε αυτές τις πολιτικές επιλογές. Πρόσθεσε πως επανέλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τις όποιες θετικές πολιτικές και πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση «αλλά θα μας βρει αντίθετους και αντιμέτωπους η όποια προσπάθεια επιβολής αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων».

Ερωτηθείς πώς κρίνει τους χειρισμούς του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στο Γιούρογκρουπ, ο κ. Κυπριανού είπε πως πρέπει πρώτα να ενημερωθούν ολοκληρωμένα.

«Εμείς δεν θα συμπεριφερθούμε όπως την προηγούμενη αντιπολίτευση, η οποία προσπαθούσε το κάθε τι να το παρουσιάσει ως μαύρο. Εμείς θα αναμένουμε να βλέπουμε ποια είναι τα ολοκληρωμένα γεγονότα και θα κρίνουμε τον κάθε ένα χωριστά», ανέφερε.

Είπε ωστόσο πως έχει συγκρατήσει από αυτά που είπε ο Υπουργός Οικονομικών τη δήλωσή του ότι φαίνεται πως υποκρύβονται κάποιες οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη στάση των εταίρων μας.

Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει την ορθότητα του ότι λέγαμε προεκλογικά, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα