Ανησυχία Λιλλήκα για βιωσιμότητα χρέους και διαχείριση εσόδων από ΦΑ

17:29 17/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την έντονη ανησυχία του για τα ζητήματα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και της διαχείρισης των εσόδων από το φυσικό αέριο, εξέφρασε σήμερα ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος με ενημέρωσε για

τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο και τα ποθούμενα αποτελέσματα από το επόμενο eurogroup και ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις».

«Συνεχίζω να έχω έντονες ανησυχίες για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιό θα είναι το επιτόκιο που θα κληθούμε να πληρώσουμε», είπε και πρόσθεσε ότι «το επιτόκιο θα επηρεάσει σημαντικά το ζήτημα της βιωσιμότητας».

Ανέφερε ότι «αν το επιτόκιο κυμανθεί γύρω στο 3% όπως ήταν το ελληνικό επιτόκιο τότε με ένα τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος πολύ δύσκολα μια οικονομία που θα είναι σε ύφεση θα μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις αποπληρωμές των τόκων».

Ο κ. Λιλλήκας είπε, επίσης, ότι «διατηρώ έντονες ανησυχίες ως προς το τι θα προβλέπει το τελικό μνημόνιο αναφορικά με το λόγο που θα έχει η Τρόικα στη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο». Πρόσθεσε ότι «η προχθεσινή αντίδραση της Τρόικας αναφορικά με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ταμείου εσόδων από τους υδρογονάνθρακες μου δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το πώς ερμηνεύεται από την Τρόικα ο όρος “review” που προβλέπει το προσχέδιο που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με την Τρόικα».

«Θα διατηρεί η κυπριακή Κυβέρνηση την ανεξαρτησία να διαχειρίζεται την κρατική περιουσία ελεύθερα, όπως η ίδια κρίνει ότι εξυπηρετεί τον τόπο ή θα χρειάζεται η έγκριση από την Τρόικα για το πώς θα διαχειριστούμε τα έσοδα μας από το φυσικό αέριο» διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν το ταχύτερο δυνατό γιατί και θα επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και πιθανόν να αφορούν και τη δέσμευση των επόμενων γενιών της Κύπρου».

Εξάλλου, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την επιβολή φόρου στην ακίνητη περιουσία, είπε ότι «για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση χειρίστηκε το όλο ζήτημα με τρόπο μη σοβαρό», προσθέτοντας ότι «θα επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και όχι μόνο, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Πολύ λίγοι θα είναι εκείνοι που θα μπορούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο ύψος του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν. Θέλω να ελπίζω ότι η Κυβέρνηση αφού το απέσυρε θα προβληματιστεί στα σοβαρά και θα κάνει διάλογο με την κοινωνία και με τις πολιτικές δυνάμεις προτού επανασχεδιάσει και καταθέσει το επόμενο νομοσχέδιο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα