Ανησυχία ΕΔΕΚ για τη νέα υποβάθμιση

12:07 21/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκτιμά ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor`s (S&P), από το “B” στο “CCC+” «καταδεικνύει από τη μια τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία και από την άλλη την εμφανή αδυναμία των ευρωπαϊκών Αρχών να δράσουν αποφασιστικά για την επίλυση της κρίσης χρέους και των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό τομέα».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΣ ΕΔΕΚ

αναφέρει πως «είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται οδηγούν σε μια ΕΕ δύο ταχυτήτων», προσθέτοντας ότι στην ανακοίνωση των S&P «τονίζεται ότι θα πρέπει μέχρι το Μάρτιο να ολοκληρωθεί η σύναψη ενός ολοκληρωμένου μνημονίου ενώ αναφέρεται ότι η πρόβλεψη για τα έσοδα κρίνεται αισιόδοξη».

Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει «ανησυχία για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και το κλίμα που δημιουργείται με τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο» και αναφέρεται σε «αναβλητικότητα δυστυχώς της Κυβέρνησης αλλά και στα τραγικά λάθη στον τραπεζικό τομέα που έχουν φέρει την άλλοτε ανθούσα κυπριακή οικονομία σε τραγικά δύσκολη θέση».

Στην ανακοίνωσή του το ΚΣ ΕΔΕΚ δεσμεύεται ότι «αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα των στιγμών θα συνεχίσει να πολιτεύεται με υπευθυνότητα», εκτιμώντας πως «είναι απαραίτητο να επανέλθει η σταθερότητα και η αξιοπιστία στην κυπριακή οικονομία μέσω της ολοκλήρωσης των συνομιλιών με τους μελλοντικούς πιστωτές μας, διασφαλίζοντας όμως τις ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις του πληθυσμού».

Περαιτέρω το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «τα μέτρα λιτότητας αναμένεται να επηρεάσουν την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη, για αυτό και χρέος των πολιτικών δυνάμεων είναι να εγγυηθούν ότι οι θυσίες του κυπριακού λαού θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας».

«Προς αυτή την κατεύθυνση ταυτόχρονα με την τελική συμφωνία επί του μνημονίου θα πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου, προχωρώντας τάχιστα στη δημιουργία υποδομών και στην παραχώρηση κινήτρων», καταλήγει το ΚΣ ΕΔΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα