Ανεστάλησαν οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση Peugeot-Citroen και Opel

21:19 13/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors και ο εταίρος της μετά τον Φεβρουάριο φέτος, η γαλλική PSA Peugeot Citroen, ανέστειλαν τις συνομιλίες περί στενότερης συνεργασίας τους, εν μέσω των ανησυχιών για τα οικονομικά της δεύτερης, που επιδεινώνονται, και το σχέδιο “διάσωσης” της γαλλικής επιχείρησης από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο εταιρειών

ήταν μια συμφωνία για την πλήρη συγχώνευση της Opel, θυγατρικής της GM, με την Πεζό.

Ωστόσο, δύο πηγές είπαν ότι οι συζητήσεις διακόπηκαν αφού η διοίκηση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας συμφώνησε στην παροχή κρατικών εγγυήσεων για μια θυγατρική της στον κρατικό τομέα.

Τώρα οι δύο εταιρείες θεωρούν πως η στενότερη συνεργασία τους είναι “απίθανη πριν από το 2014″, σύμφωνα με μια ακόμα πηγή.

“Οι όροι της συμφωνίας διάσωσης”, εξήγησε η μία πηγή, που “αποκλείουν απολύσεις”, σημαίνουν πως “δεν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία γρηγορότερα”, αφού θα ήταν “πολιτικά αδύνατον να γίνουν όλες οι περικοπές στη γερμανική πλευρά”.

Οι διαπραγματεύσεις “το πιθανότερο είναι να επαναληφθούν μέσα στο 2014, και δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό νωρίτερα, αφού στη διάρκεια του 2014 θα ανακάμπτει διεθνώς η αγορά του ιδιωτικού αυτοκινήτου”, ανέφερε η μία από απο τις δύο πηγές.

Εκπρόσωπος της Peugeot επιβεβαίωσε ότι “έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις”. Πρόσφατα, η Peugeot ανακοίνωσε ότι λόγω μειωμένων πωλήσεων κάθε μήνα υφίσταται ζημία 160 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που καθιστά πλέον “αναγκαία” την μείωση του προσωπικού της κατά τουλάχιστον 10.000 θέσεις, αλλά και το κλείσιμο τουλάχιστον μιας μονάδας στη Γαλλία.

Η GM αναμένει ότι φέτος στην Ευρώπη θα υποστεί ζημία 1,5 έως 1,8 δισ. δολάρια και βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τα συνδικάτα σχετικά με το κλείσιμο της μονάδας της Opel στο Μπόχουμ. Στη βορειοαμερικανική αγορά αντίθετα το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε αύξηση πωλήσεων και προ φόρων κερδοφορία 1,48 δισ. δολ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντμπούρ αναφερόμενος σε συνέντευξή του στην Liberation τον Οκτώβριο είχε πει ότι η κυβερνητική πλευρά θέτει ως όρο στην διοίκηση της Πεζό “να παραμείνουν σε λειτουργία όλες οι μονάδες της” στο γαλλικό έδαφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα