Ανέκαθεν αναζητούνταν μια λύση διζωνική, δικοινοτική, δηλώνει ο Ναμί

16:29 15/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Παίρνοντας μάθημα από το παρελθόν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια νέα Κύπρο, δήλωσε ο «υπουργός» εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, προσθέτοντας ότι μια λύση στο Κυπριακό θα είναι υποβοηθητική για την επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και στις δύο κοινότητες.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε επίσκεψή του στα γραφεία της συντεχνίας Kamu Sen, στο πλαίσιο των

επαφών του με συνδικαλιστικές και μη «κυβερνητικές» οργανώσεις, ο κ. Ναμί ανέφερε ότι ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις γίνονται από τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, η «κυβέρνηση» έχει λόγο να εκφράσει. Πρόσθεσε ότι στο Κυπριακό ο «λαός» έχει καλύτερη ενημέρωση σήμερα από το παρελθόν.

Το «υπουργείο» εξωτερικών, συνέχισε, έχει μια ομάδα επαρκώς ενημερωμένη και ικανή που στηρίζει τον Έρογλου, ενώ έχουν και τις δικές τους επαφές ως «υπουργείο», προσθέτοντας ότι χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας ο δίκαιος αγώνας των Τ/κ δεν θα ήταν εφικτό να εξηγηθεί επαρκώς στη διεθνή κοινότητα.

Ανέκαθεν, ανέφερε ο κ. Ναμί, στην Κύπρο αναζητούνταν μια λύση δικοινοτική, διζωνική.

Για το κοινό ανακοινωθέν, είπε ότι εδώ και τρεις μήνες οι εργασίες για το κείμενο έχουν ωριμάσει και ο κ. Ντάουνερ έρχεται στο νησί για «να απομακρύνει κάποια εμπόδια» και εξέφρασε την ελπίδα να το πετύχει.

Ο πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας, Μεχμέτ Οζκαρντάς είπε ότι μια λύση είναι αναγκαιότητα για τους Τ/κ, τους Ε/κ, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την περιοχή, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κύπρο έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το Κυπριακό.

Δεν βρίσκουν σωστό, συνέχισε, το ότι έχουν μείνει στο κοινό ανακοινωθέν, λέγοντας ότι όλα τα κείμενα που έχουν έρθει μέχρι σήμερα και στα οποία έχει επιτευχθεί συμφωνία, περιλαμβανομένου και του σχεδίου Ανάν, είναι κοινά κείμενα.

Δεν είναι στόχος οι Τ/κ να γίνουν «μπάλωμα στους Ε/κ», συνέχισε ο κ. Οζκαρντάς αναφέροντας ότι στόχος είναι μια μόνιμη και ισότιμη λύση. Είπε ακόμα πως «έναντι της πεισματάρικης ε/κ πλευράς και της προσπάθειάς της να γίνει αποδεκτή η δική της κυριαρχία, οι Τ/κ δεν τίθεται θέμα να περιμένουν άλλα 40 χρόνια και βρίσκονται εναλλακτικά σχέδια».

Keywords
Τυχαία Θέματα