Ανάπτυξη μόλις 0,4% κατέγραψε το 2013 η γερμανική οικονομία

16:29 15/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με τον μικρότερο ρυθμό από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009 αναπτύχθηκε το 2013 η γερμανική οικονομία, παρουσιάζοντας ανάπτυξη μόλις 0,4%, με την ισχυρή εγχώρια ζήτηση να αντισταθμίζει μερικώς τη συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση που δέχεται η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από την κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι τα στοιχεία επισκίασαν την ισχύ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η οποία θα μπορούσε να αναπτυχθεί, όπως υποστηρίζουν,

με ρυθμό μέχρι και 2,2% το 2014, καθώς η ενδυνάμωση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύει τις εξαγωγές, ενώ τα χαμηλά επιτόκια ωθούν σε επενδύσεις.

Το 2012, η γερμανική οικονομία είχε καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 0,7%.

Τα προκαταρτικά στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας (Destatis), τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ήταν ελαφρώς εκτός των εκτιμήσεων των 18 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και οι οποίοι ανέμεναν αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ το 2013 κατά 0,5%.

Η γερμανική στατιστική υπηρεσία αναφέρει ότι η οικονομία ενδεχομένως να αναπτύχθηκε περίπου κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Η οικονομία της Γερμανίας κατέγραψε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο του 2013, ενώ αναπτύχθηκε κατά 0,7% το β΄ τρίμηνο και 0,3% το τρίτο τρίμηνο.

“Φαίνεται ότι η γερμανική οικονομία χτυπήθηκε από τη συνεχιζόμενη ύφεση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και την υποτονική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Destatis Roderich Egeler.

“Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει μόνο εν μέρει αυτό. Παρ` όλα αυτά, μετά από μια περίοδο αδυναμίας τον περασμένο Χειμώνα, η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του 2013″, πρόσθεσε ο κ. Egeler.

Keywords
Τυχαία Θέματα