Ανείσπρακτα έσοδα 1.578 εκατομμυρία ευρώ το 2011

21:22 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ανείσπρακτα έσοδα του Δημοσίου μέχρι το ένα δισεκατομμύριο και 578 εκατομμύρια ευρώ διαπιστώνει σε μελέτη του το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, από τα οποία η μελέτη διαπιστώνει πως τα 649 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι πρακτικώς εισπράξιμα.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη δημοσιονομική έκθεση για τον τελικό απολογισμό του έτους 2011, έκθεση η οποία εγκρίθηκε σήμερα το απόγευμα χωρίς καμμίαν ένσταση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Με

την ευκαιρία αυτή και στη βάση της διενεργηθείσας μελέτης από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, αναφορικά με την ανάλυση των καθυστερημένων εσόδων, καθώς επίσης και την αξιολόγηση της εισπραξιμότητάς τους, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών “καλεί την εκτελεστική εξουσία όπως προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και στην έγκαιρη λήψη  μέτρων για είσπραξη των καθυστερημένων εσόδων, όπως αυτά καταγράφονται στις γενικές διαπιστώσεις και εισηγήσεις της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας, μέτρα τα οποία η Επιτροπή υιοθετεί πλήρως”.

Η Επιτροπή Ελέγχου καλεί επίσης την Κυβέρνηση όπως, για την έγκαιρη εφαρμογή στην πράξη των υπό αναφορά μέτρων και εισηγήσεων, προβεί στην ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή των απαραίτητων νομοσχεδίων, όπως αυτά προτείνονται στην εν λόγω μελέτη από τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου.

Στην Απόφαση της Βουλής αναφέρεται ότι ο απολογισμός για το 2011 εγκρίνεται, επειδή, μεταξύ άλλων, η δημοσιονομική έκθεση για το έτος 2011 παρουσιάζει τις πραγματικές οικονομικές καταστάσεις και τις καταστάσεις που αφορούν την υλοποίηση του προϋπολογισμού για το 2011.

Συμφώνως του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας διευθύνει και επιβλέπει κάθε λογιστική εργασία, η οποία είναι σχετική με τα χρηματικά διαθέσιμα και το λοιπό ενεργητικό της Δημοκρατίας και επίσης αποδέχεται και διενεργεί κάθε πληρωμή χρημάτων που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης, το άρθρο 81 (2) του Συντάγματος προβλέπει ότι η δημοσιονομική έκθεση, που αποτελεί τον τελικό απολογισμό εκάστου οικονομικού έτους, κατατίθεται εντός τριών μηνών από τη λήξη του έτους αυτού στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.

Όπως ανέφερε η Γενική Λογίστρια στη Βουλή, η δημοσιονομική έκθεση για το έτος 2011 αφορά τον τελικό απολογισμό των οικονομικών συναλλαγών του δημόσιου τομέα για το 2011 και ετοιμάσθηκε στη βάση των εισπράξεων και πληρωμών, δηλαδή περιλαμβάνει όλα τα ποσά τα οποία εισπράχθηκαν και πληρώθηκαν κατά το υπό εξέταση έτος.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, καθώς και συγκεκριμένες εισηγήσεις υποβλήθηκαν στον Υπουργό Οικονομικών και, μεταξύ των εισηγήσεων αυτών, περιλαμβάνεται και η δημοσίευση των ονομάτων οφειλετών, καθώς και ο συμψηφισμός καθυστερημένων εσόδων με πληρωμές που διενεργεί το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας εισηγήθηκε τον καθορισμό γενικής πολιτικής για υιοθέτηση μέτρων και διαδικασιών είσπραξης των καθυστερημένων εσόδων από το κράτο

Keywords
Τυχαία Θέματα