Απαράδεκτη η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, λέει ο Οζγκιουργκιούν

20:03 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν είπε ότι η ΕΕ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στην πρόσφατη έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, για να ικανοποιήσει την «διοίκηση του μισού κράτους» που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζγκιουργκιούν, αξιολογώντας το περιεχόμενο της έκθεσης, ανέφερε ότι η Ένωση έρχεται σε σύγκρουση με τις παγκόσμιες αξίες τις οποίες υπερασπίζεται.

Συμπλήρωσε

ότι η «μονομερής και άδικη», κατά την έκφρασή του, προσέγγιση της έκθεσης για το Κυπριακό είναι απαράδεκτη.

Είπε εξάλλου ότι αν η ΕΕ θέλει να συμβάλει ειλικρινά στη λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Συμβούλιο της 26 Απριλίου του 2004 και να τερματίσει την «απομόνωση» των Τ/κ.

Ακόμη, είπε ότι η «άδικη κριτική» εναντίον της Τουρκίας που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στην έκθεση είναι ακόμη πιο σκληρή, κάτι που κατά τον ίδιο δηλώνει ότι η έκθεση μπορεί να έχει γραφτεί από εκπροσώπους της «ε/κ διοίκησης».

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία παρέχει στήριξη στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτες οι αναφορές στην έκθεση που υποδηλώνουν το αντίθετο, ότι δηλαδή η τουρκική πλευρά είναι υπεύθυνη για τη μη λύση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έκθεση αποφεύγει να καταδείξει την ε/κ πλευρά ως την υπεύθυνη για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, συνέχισε ο κ. Οζγκιουργκιούν.

Είπε ότι οι αναφορές σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζουν τις ε/κ θέσεις και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Η «μονόπλευρη» αυτή δραστηριότητα της ε/κ πλευράς, πρόσθεσε, καθόσον συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, αυξάνει την ένταση στην περιοχή.

Είπε ότι δεν είναι δίκαιο να αναμένεται από την τ/κ πλευρά να σιωπήσει και συμπλήρωσε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα, με την υποστήριξη της Τουρκίας, για να διασφαλίσει τα ίσα δικαιώματα των Τ/κ στον φυσικό πλούτο του νησιού.

Τέλος, ανέφερε ότι οι προτάσεις της τ/κ πλευρά για το θέμα, στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και 29 Σεπτεμβρίου 2012, δεν έγιναν αποδεκτές από την ε/κ πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα