Θ. Τρύφωνος: Να στηριχθούν τα ταμεία προνοίας των καταθέσεων

13:30 27/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη να στηριχθούν τα ταμεία προνοίας υπέδειξε το Συμβούλιο Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων, το οποίο συνήλθε σήμερα υπό τον Έφορο Ταμείων Προνοίας Θεοφάνη Τρύφωνος, προκειμένου να χαρτογραφήσει τις επιπτώσεις στα ταμεία προνοίας που συνεπάγεται οι αποφάσεις του Eurorgoup για διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Το Συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωπος του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ

της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, ενώ διά νόμου προσκλήθηκε και η ΕΤΥΚ ως επηρεαζόμενης συντεχνίας που θεσμικά δεν συμμετέχει στο Συμβούλιο.

Στη συνεδρία υπό τον κ. Τρύφωνος εξετάστηκαν οι επιπτώσεις στα ταμεία προνοίας όχι μόνον στα ταμεία των τραπεζικών υπαλλήλων, αλλά ιδιαίτερα σε μικρά ταμεία προνοίας οι καταθέσεις των οποίων είναι κατατεθειμένες στην ολότητά τους στις τράπεζες που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Στόχος, είπε ο κ. Τρύφωνος, “είναι η όποια πολιτική λύση δοθεί στο θέμα αυτό να είναι η πιο ορθολογιστική και η πιο ενδεδειγμένη υπό τις περιστάσεις”.

Όπως πρόσθεσε, το Συμβούλιο κρίνει ότι ενδεχομένως με βάση το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται να χρειάζεται τροποποίηση σε κάποια σημεία είτε των κανονισμών, είτε της σχετικής νομοθεσίας. Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο όπως με πολλή προσοχή και ταχύτητα το κάθε μέλος και η κάθε οργάνωση να το μελετήσει σε δέκα μέρες, προκειμένου να γίνει ειδική συνεδρία για το θέμα αυτό.

Σε ερώτηση αν θα διασφαλιστούν τα 1,4 δις των καταθέσεων των ταμείων προνοίας, ο κ. Τρύφωνος ανέφερε ότι είπε ότι το μήνυμα που στέλλω είναι ότι το Συμβούλιο, το οποίο είναι ένα συμβουλευτικό σώμα, είναι ότι θεωρεί ότι θα πρέπει να στηριχθούν τα ταμεία λόγω του επηρεασμού μέρος ή όλων των στοιχείων ενεργητικού τα οποία είχαν κατατεθειμένα στις τράπεζες”.

“Οι όποιες αποφάσεις θα γίνουν σε πολιτικό επίπεδο”, κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη καθόρισε το πλαίσιο των εισηγήσεων που θα προταθούν στους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους, δεδομένης της δέσμευσης της πολιτικής ηγεσίας για προστασία των ταμείων προνοίας.

Ειδικότερα, το πλαίσιο συνίσταται σε τρία σημεία: την πλήρη κατοχύρωση των ταμείων προνοίας, την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μελών των ταμείων προνοίας και την υιοθέτηση των απαραίτητων ρυθμίσεων που να αποτρέπουν την εκροή κεφαλαίων των ταμείων προνοίας δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι τα ταμεία προνοίας διαθέτουν κεφάλαια ύψους €560 εκατομμυρίων στη Λαϊκή Τράπεζα και €810 εκατομμυρίων στην Τράπεζα Κύπρου, χωρίς να υπολογίζονται τα στοιχεία ενεργητικού των ταμείων όπως ακίνητα και άλλες επενδύσεις.

Πάντως, το όλο ζήτημα φαίνεται να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς τα ταμεία προνοίας και συντάξεων εξαιρούνται από το Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα