Αναστολή για το 5% στις καθυστερήσεις ζητά η Επιτροπή Εμπορίου από την ΑΗΚ

14:56 31/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής ζητούν από την Κυβέρνηση και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) αναστολή της απόφασης για επιβολή 5% επιπλέον τόκου στις καθυστερημένες πληρωμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το θέμα εγγράφηκε σήμερα για να συζητηθεί στην ερχόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως «ενώ ο τόπος μας διέρχεται μια πρωτοφανή, σκληρή οικονομική

κρίση εξαιτίας των ασυγχώρητων λαθών της Κυβέρνησης, αντί οι Κυβερνώντες να προβληματιστούν γιατί χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και να πληρώνουν ακόμα και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με τις ευλογίες της Κυβέρνησης, προχωρά να τιμωρά με νέο χαράτσι αυτούς που ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος».

Αντί να εξεύρουν λύσεις και να βοηθήσουν όλα αυτά τα ευπαθή οικονομικά και κοινωνικά άτομα να μπορέσουν να διαβούν μια δύσκολη και σκληρή οικονομική περίοδο, ανέφερε, τους στέλλουν κατευθείαν ουσιαστικά στην απόγνωση, στο αδιέξοδο και τους κόβουν και το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Εμείς καλούμε την Αρχή Ηλεκτρισμού και την Κυβέρνηση να αναστείλει την σκληρή απόφαση που έλαβε σε βάρος αυτής της ευπαθούς ομάδας των καταναλωτών και να ξαναμελετήσει το ζήτημα μαζί με την Επιτροπή Εμπορίου, όπου θα τους καλέσουμε για να συνέλθουμε την ερχόμενη Τρίτη και να πάρουμε αποφάσεις», σημείωσε.

Η θέση μας, συνέχισε, είναι ξεκάθαρη «ότι αυτό που οφείλει το κράτος σε αυτή την δύσκολη περίοδο να πράξει, είναι με ποιο τρόπο θα διευκολύνει τους οικονομικά ανεχείς να αντεπεξέλθουν και όχι να τους τιμωρεί με νέο χαράτσι».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ είπε πως «εμείς όταν θα έχουμε ενημέρωση, θα τοποθετηθούμε».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι το θέμα έχει εγγραφεί σε σχέση με την απόφαση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου να επιβάλει ένα νέο χαράτσι, πρόστιμο σε όσους αυτή την δύσκολη περίοδο δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαφωνούμε, σημείωσε, με αυτή την απόφαση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

«Θα έχουμε την ευκαιρία στην επόμενη συνεδρία να έχουμε παρόντες τους ιθύνοντες της ΑΗΚ να μας πουν πώς σκέφτηκαν αυτή την ευφάνταστη ιδέα και να τοποθετηθούμε για να δούμε πώς ως Βουλή μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την απόφαση», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας είπε πως «μη κατανοητός και δυσνόητος ο συλλογισμός και η απόφαση της ΑΗΚ με τις ευλογίες Κυβέρνησης να προχωρήσει σε καιρό οικονομικής κρίσης και να επιβάλει επιπλέον 5% τόκο στις καθυστερημένες απολαβές του ηλεκτρικού ρεύματος».

Είναι κατανοητό, ανέφερε, ότι αυτοί οι οποίοι καθυστερούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της ΑΗΚ είναι πολύτεκνες οικογένειες, είναι πολίτες αυτού του κράτους που σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την υποχρέωση.

Αρα, είπε, αντί να τους συμπαρασταθούμε από την άλλη τους επιβαρύνουμε.

«Εμείς καλούμε την ΑΗΚ και την Κυβέρνηση όχι μόνο άμεσα να αποσύρουν αυτή τη

Keywords
Τυχαία Θέματα