Η εμπειρία της Κύπρου έδειξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, δηλώνει ο Ευ. Βενιζέλος

14:30 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει «να βγει έξω από την εικόνα της κρίσης», υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας στην Αθήνα, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι «η εμπειρία της Κύπρου

πρέπει να έχει κάνει σοφότερους όλους τους Έλληνες». «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο σκληρό της πυρήνα, στον πυρήνα των δημοσιονομικά «ενάρετων χωρών», των ισχυρών χωρών, των λεγόμενων βορείων χωρών, τα προβλήματα είναι τέτοια, που την κάνουν να παίρνει νευρικές αποφάσεις».

Σε αυτή τη βάση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της ανάγκης η Ελλάδα να κινηθεί στην κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση «γιατί το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι πανευρωπαϊκό και εμείς πρέπει να βρεθούμε το ταχύτερο σε μια ασφαλή θέση», καλώντας όποιο θέλει να κινηθεί εκτός Ευρωζώνης, να κάνει την επιλογή αυτή και να την πει στον ελληνικό λαό, «και να πει ότι το κόστος, η θυσία, ο πόνος για τον Έλληνα πολίτη θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Δυστυχώς το δίλημμα είναι αυτό. Όλα τα άλλα είναι ψέματα, είναι δημαγωγίες, εξωραϊσμοί και αυταπάτες».

Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, «να αρθεί η αβεβαιότητα και να σταλεί το μήνυμα πως η Ελλάδα, μέσα σε μια αβέβαιη Ευρώπη, έχει πάρει οριστικά το δρόμο της εξόδου από την κρίση», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν κάθε δυο -τρεις μήνες να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, να έχουμε πάντα την ίδια αβεβαιότητα σε σχέση με τη δόση και να είναι στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής και της οικονομικής ζωής, η εκταμίευση της δόσης».
Το μεγάλο αγκάθι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στις διαπραγματεύσεις είναι η δημόσια διοίκηση και πρόσθεσε ότι «ο στόχος δεν είναι να μειωθούν οι δαπάνες. Τα αντιμετωπίζουν και ορθά νομίζω από μια διαρθρωτική οπτική γωνία. Στο ζήτημα αυτό κρίνεται η αξιοπιστία μας, δηλαδή κρίνεται η απάντηση στο ερώτημα εάν εμείς εδώ στην Ελλάδα θέλουμε, πράγματι, βαθιές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, τομές».

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων δεν θέλει να ταυτίζεται με τους λίγους, τους ελάχιστους που συνιστούν πρόβλημα για το κράτος, για τον πολίτη, για την κοινωνία και για αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεραστεί το ζήτημα αυτό με κίνηση των κατάλληλων διαδικασιών.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «βασικός μας στόχος είναι και πρέπει να είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε σκέψη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα» και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα πάρουμε, δεν τα αντέχει η κοινωνία, η οικονομία και το πολιτικό σύστημα. Αλλά θωρακίζουμε τη χώρα και την κοινωνία και τον πολίτη σε σχέση με πρόσθετα μέτρα όταν δίνουμε δείγματα αξιοπιστίας στις διαρθρωτικές αλλαγές, που ούτως ή άλλως βοηθούν την ανάπτυξη της χώρας».

Στη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την τρόικα συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανεργίας, το ειδικό τέλος ακινήτων, θέμα στο οποίο όπως είπε, θα βρεθεί λύση η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή, καθώς και οι ρυθμίσεις των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών.

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει από την αναστολή των διαδικασιών της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της EUROBANK και το ζήτημα που έχει προκύψει, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ζήτημα της συγχώνευσης δεν έχει λάβει την οριστική του απάντηση, επαναλαμβάνοντας ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των δυο τραπεζών. Επανέλαβε ως στόχο ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους. Αυτό είναι σαφέστατο από κάθε άποψη».

ΜΕ τους εκπροσώπους της τρόικας σήμερα το απόγευμα στις 4μμ θα συναντηθεί ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Παράλληλα, σήμερα συνεδριάζουν τα ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι και οι δύο τράπεζες με ανακοινώσεις που εξέδωσαν χθες ανακοίνωναν την απόφαση των θεσμικών Αρχών και τη σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών οι Τράπεζες Εθνική και Eurobank να ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη, αναστέλλοντας τις μέχρι τώρα διαδικασίες της συγχώνευσης.
Στην ανακοίνωση της η Εθνική σημειώνει ότι εάν δεν καταστεί δυναό στη Γενική Συνέλευση να επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου.

Και οι δύο τράπεζες σημειώνουν ότι οι τελικές αποφάσεις για την πορεία της συγχώνευσης των δύο Τραπεζών θα ληφθούν από τον κοινό μέτοχο, που θα είναι το ΤΧΣ, ενώ όπως αναφέρεται «το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί για την πλήρη κάλυψη των ΑΜΚ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και έχει ήδη προκαταβάλει τα αναγκαία κεφάλαια, διασφαλίζοντας απολύτως τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και εξασφαλίζοντας πλήρως όλες τις καταθέσεις, στο σύνολό τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα