Αναλήθειες σε δηλώσεις Α. Νεοφύτου για απαλλοτριώσεις στο Βασιλικό, εντοπίζει η ΥΠΕΣ

15:55 22/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αποζημίωση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στο Βασιλικό δεν θα δοθεί στους ιδιοκτήτες αλλά θα κατατεθεί στο Ταμείο του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών, αναφέρει η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου σε γραπτή δήλωσή της, προσθέτοντας ότι η γνωστοποίηση της απαλλοτρίωσης των περιουσιών έγινε το Φεβρουάριο του 2003 όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ακόμα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου και σημειώνοντας «δύο αναλήθειες σε δήλωση του κ. Νεοφύτου για το θέμα».

Σε γραπτή δήλωσή της η κ. Μαύρου αναφέρει ότι «παρακολουθώ από χθες το δημόσιο διάλογο γύρω από τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου περί πιέσεων Υπουργού προς το Υπουργείο Οικονομικών για αποδέσμευση €37 εκατομμύριων που, όπως ισχυρίστηκε, αφορούν αποκλειστικά αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων προς Τουρκοκύπριους που έγιναν μόλις πριν ένα χρόνο».

Οι συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις, προσθέτει, «όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Νεοφύτου, έγιναν από το Υπουργείο Εμπορίου και αφορούν την ανέγερση του ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό, δηλαδή το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και το Κρατικό Τερματικό Πετρελαιοειδών».

Καλεί τον κ. Νεοφύτου «να απαντήσει πρώτα το αυτονόητο: Συμφωνεί ή όχι με αυτό το ζωτικής σημασίας έργο υποδομής που θα επιτρέψει την αξιοποίηση του φυσικού αερίου με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία του τόπου»; Αν συμφωνεί, προσθέτει, «οι σκοπιμότητες της δήλωσής του αφήνονται στην κρίση του κάθε πολίτη».

Η Υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει αναφέροντας ότι «η ίδια η δήλωση όμως περιέχει και δυο αναλήθειες».

Σύμφωνα με την ίδια, «πρώτον, σκόπιμα γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει προνομιακή μεταχείριση των Τουρκοκυπρίων τη στιγμή που ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ γνωρίζει πολύ καλά ότι η όποια αποζημίωση δεν θα δοθεί στους ιδιοκτήτες, αλλά θα κατατεθεί στο Ταμείο του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών με μόνο στόχο να διασφαλιστεί το τόσο σημαντικό αυτό έργο».

Δεύτερον, προσθέτει, «η συγκεκριμένη απαλλοτρίωση δεν έγινε μόλις πριν ένα χρόνο». Η γνωστοποίηση της απαλλοτρίωσης, αναφέρει, «έγινε το Φεβρουάριο του 2003 όταν ο κ. Νεοφύτου ήταν ακόμα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που πήρε τη σχετική απόφαση».

Η κ. Μαύρου συνεχίζει λέγοντας ότι «βρισκόμαστε προς το τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας με την ανάπτυξη ως κυρίαρχο σύνθημα όλων των υποψηφίων». Ο τόπος μας, προσθέτει, «έχει ανάγκη τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης το συντομότερο δυνατό και είναι απαράδεκτο αυτές οι συνθήκες να τορπιλίζονται στο βωμό της προεκλογικής περιόδου».

Αναφέρει ακόμη ότι «κάθε προεκλογική περίοδος χαρακτηρίζεται από συνθήματα για τα οποία ο καθένας οφείλει να εργαστεί για να τα κάνει πραγματικότητα». Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, προσθέτει, «είχαμε συνθήματα περί ανάπτυξης αλλά και συνθήματα περί καμένης γης». «Ας μην εργαζόμαστε εργολαβικά για να δημιουργήσουμε καμένη γη», αναφέρει τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα