Στους 208.000 μετρικούς τόνους τα αποθέματα του ΚΟΔΑΠ

15:31 22/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στους 208.000 μετρικούς τόνους πετρελαιοειδών ανέρχονται τα αποθέματα του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων (ΚΟΔΑΠ), τα οποία είναι αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) στη Λάρνακα και στις εγκαταστάσεις διυλιστηρίων στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.
Πρόσθεσε ότι το υπόλοιπο μέλος της υποχρέωσης των εθνικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών καλύπτεται με τα λειτουργικά αποθέματα της Αρχής Ηλεκτρισμού

και με ενοικιαζόμενα αποθέματα στο εξωτερικό.

Ο κ. Συλικιώτης παρέστη και χαιρέτισε τη Γενική Συνέλευση του ΚΟΔΑΠ για την εκλογή των τριών από τα εννέα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού, που προέρχονται από τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Πρόκειται για τους Θωμά Σέπο (Petrolina), τον Αντώνη Σεμελίδη (Ελληνικά Πετρέλαια) και Χρίστο Χριστοφή (ExxonMobil), οι οποίοι επανεκλέγησαν για μια τριετία.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι ο ΚΟΔΑΠ βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο προκλήσεις. Πρόκειται για τη συμμετοχή στο τερματικό πετρελαιοειδών στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, όπου θα διατηρούνται όλα τα εθνικά αποθέματα, και την εναρμόνιση του Οργανισμού με την νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προσαρμόζει τη μεθοδολογία υπολογισμού των υποχρεώσεων διατήρησης αποθεμάτων και τη μεθοδολογία υπολογισμού των διατηρούμενων αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε να προσεγγίσουν τις μεθοδολογίες που εφαρμόζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Για το Ενεργειακό Κέντρο, ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε ότι μετά την πρόσκληση διεθνούς ενδιαφέροντος και κατόπιν αξιολόγησης των περιεκτικών προτάσεων επελέγη η ολλανδική VOPAK με την οποία η διαπραγματευτική ομάδα άρχισε ήδη τις επαφές.

“Ευελπιστούμε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ολοκληρωθούν σύντομα, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου υποδομής για τον τόπο μας”, είπε ο Υπουργός Εμπορίου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΟΔΑΠ Οδυσσέας Δημητρίου ανέφερε στην ομιλία του ότι το παρόν ΔΣ του Οργανισμού κατάφερε να διατηρήσει τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό στις χαμηλότερες τιμές χρέωσης, με ασφάλεια και στις προβλεπόμενες συνθήκες και προδιαγραφές.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ακόμη ότι ο ΚΟΔΑΠ έχει πωλήσει τα αποθέματα μαζούτ 3%, που διατηρούσε στην Ελλάδα, συνολικής ποσότητας 12.000 μετρικών τόνων, που ήταν εκτός προδιαγραφών για την Κύπρο, πραγματοποιώντας κέρδος €5 εκατομμυρίων, προσθέτοντας ότι το 2011 ο Οργανισμός αναπροσάρμοσε τις συνδρομές που επιβάλλονται στα μέλη του, με αποτέλεσμα τη μείωση στην κατηγορία 3 (Μαζούτ) από 0,55 σεντ/κιλό σε 0,27/κιλό πετυχαίνοντας έτσι ελάφρυνση για τον Κύπριο καταναλωτή.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, ο ΚΟΔΑΠ ανταποκρίθηκε άμεσα στο πρόβλημα της μη διάθεσης των αποθεμάτων που διατηρούσε η ΑΗΚ μετά την καταστροφή του Μαρί με ταυτόχρονη δέσμευση δελτίων αποθεμάτων Μαζούτ από την Ολλανδία, ενώ αποφασίστηκε η μεταφορά από την Ελλάδα 15.000 μετρικών τόνων πετρελαίου και πετρελαίου αεροσκαφών και η φύλαξή τους στις εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ που εξασφαλίζει περαιτέρω εξοικονόμηση για τον Οργανισμό της τάξης των €200.000 ετησίως.

Εξάλλου, αφού ανέφερε ότι ο Οργανισμός έχει εξορθολγίσει το κόστος του, ο κ. Δημητρίου πρόσθεσε πως ο ΚΟΔΑΠ έχει τερματίσει τη συνεργασία του με τον οίκο αξιολόγησης Moody`s.

Για το Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, ο κ. Δημητρίου είπε πως τόσο ο ΚΟΔΑΠ όσο και η ΚΕΤΑΠ μαζί με την ΑΗΚ συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και ευχήθηκε “πολύ σύντομα να τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια προς όφελος του κυπριακού λαού και σύντομα να εγκαινιαστεί το Κρατικό Τερματικό Πετρελαιοειδών στην Κύπρο.”

Keywords
Τυχαία Θέματα