Αναγνώριση δεξιοτήτων εκτός σχολείου/πανεπιστημίου ζητά η Κομισιόν

16:32 5/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την αναγνώριση δεξιοτήτων/ικανοτήτων που αποκτώνται εκτός σχολείου ή πανεπιστημίου ζητά από τα κράτη μέλη της ΕΕ η Κομισιόν, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σκοπός της πρότασής της είναι να αυξηθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης, ιδίως για τους άνεργους νέους και για εκείνους που έχουν λιγότερα τυπικά επαγγελματικά προσόντα, όπως οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης.
Επιπλέον, αποβλέπει στη ευρύτερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδίως από τους φοιτητές μεγαλύτερης

ηλικίας.

Με αυτή τη σύσταση η Επιτροπή παρακινεί τα κράτη μέλη να καθιερώσουν, έως το 2015, εθνικά συστήματα για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης.

Αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποκτούν πλήρη ή μερική σειρά επαγγελματικών προσόντων με βάση δεξιότητες και ικανότητες που αποκτώνται εκτός του πλαισίου της τυπικής εκπαίδευσης. Προς το παρόν, μόνο η Φινλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες έχουν θεσπίσει ολοκληρωμένα συστήματα για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης.

Στη Γαλλία όλα τα επαγγελματικά προσόντα, εκτός από τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα, όπως οι γιατροί, οι οδοντίατροι, οι κτηνίατροι και οι αρχιτέκτονες, μπορούν να αποκτηθούν με την επικύρωση μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Τα ενδιαφερόμενα άτομα υποβάλλουν στοιχεία σχετικά με τις μαθησιακές εμπειρίες τους και τις δεξιότητες/ικανότητες που έχουν αποκτήσει. Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει διοριστεί από το αρμόδιο υπουργείο μπορεί να χορηγήσει πλήρη ή μερική σειρά επαγγελματικών προσόντων. Παρόμοιο σύστημα υπάρχει και στο Λουξεμβούργο.

Στις Κάτω Χώρες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν περιγραφή της πείρας τους σε αναγνωρισμένο πάροχο «πιστοποιητικών πείρας» για τους σκοπούς υποβολής αίτησης για την ανάληψη θέσης εργασίας ή για την επίσημη αναγνώριση από εξεταστική επιτροπή.

Στη Φινλανδία οι εκπαιδευτικοί νόμοι επιτρέπουν την επικύρωση της πείρας σε πολλά εκπαιδευτικά πεδία και επίπεδα.

Η πρόταση της Επιτροπής θα εξεταστεί από το Συμβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Παιδείας και Νεολαίας στις 23-24 Νοεμβρίου.

Η «μη τυπική μάθηση» πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον τυπικής μάθησης και, γενικώς, δεν οδηγεί στην απόκτηση κάποιου προσόντος ή διπλώματος. Κατά κανόνα, περιλαμβάνει δέσμες μαθημάτων, εργαστήρια, συνέδρια ή σεμινάρια. Η «άτυπη μάθηση» πραγματοποιείται σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως στο σπίτι, στην εργασία, σε μια ένωση ή με την καθημερινή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, περιλαμβάνει την εκμάθηση γλωσσών, καθώς και πολιτιστικά ήθη και έθιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα