Ανάγκη για συμφωνία επί του ΠΔΠ το Νοέμβριο

15:19 13/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην κοινή θέση ότι υπάρχει ανάγκη για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας το Νοέμβριο επί του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014-2020 κατέληξαν οι Πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε κοινή συνάντηση που είχαν το πρωί στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας και σε αυτήν συμμετείχαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν

Ρομπέι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, υπήρξε κοινή αντίληψη των τεσσάρων για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 κατά τη διάρκεια του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο κ. Ρομπέι για τις 22 και 23 Νοεμβρίου με αποκλειστικό θέμα το ΠΔΠ.

Η συνάντηση των τεσσάρων είχε συντονιστικό χαρακτήρα και προβλέπεται  από τη Συνθήκη της ΕΕ.

Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο ΠΔΠ καθορίζει τις κοινοτικές πληρωμές στα 987 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Το προτεινόμενο ποσό που ισοδυναμεί με το 1,08% του ΑΕΠ είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.

Η συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας προβλέπει εξοικονομήσεις ύψους τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί η απόσταση που χώριζε τα κράτη μέλη σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν έφτανε τα 200 δισ. ευρώ.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι δεν αποκλείεται οι τελικές εξοικονομήσεις στις δαπάνες να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 50 δις ευρώ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι εξοικονομήσεις δαπανών που προβλέπει η πρόταση της Προεδρίας δεν αγγίζουν πολιτικές υπέρ της απασχόλησης και της ανάπτυξης, όπου οι συνολικοί πόροι θα είναι ψηλότεροι κατά 50% σε σχέση με το ΠΔΠ της περιόδου 2007-2013.

Επίσης, με στόχο να βοηθηθούν χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε βαθιά ύφεση, η Προεδρία πρότεινε όπως το ανώτατο ετήσιο ύψος των κοινοτικών κονδυλίων που θα λαμβάνουν από την Κοινότητα να είναι ψηλότερο από το 2,35% του ΑΕΠ που προβλέπεται για τα άλλα κράτη μέλη. Οπως επισημαίνεται στην πρόταση, οι χώρες που την περίοδο 2008-2010 γνώρισαν μια υποχώρηση του ΑΕΠ άνω του 1% να μπορούν να λάβουν ψηλότερες χρηματοδοτήσεις από το 2,35% που προβλέπεται για τις υπόλοιπες.

Η συμβιβαστική πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας θα εξεταστεί σε υπουργικό επίπεδο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 20 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα υποβληθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής (22-23 Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κάποια κράτη μέλη εκφράζουν τη θέση ότι η πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας είναι συντηρητική, ζητώντας περαιτέρω αποκοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ άλλες χώρες διατύπωσαν την άποψη ότι το ποσό των αποκοπών πρέπει να μειωθεί προσεγγίζοντας περισσότερο την πρόταση που υπέβαλε η Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα