Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον προϋπολογισμό του 2013 της ΕΕ

15:07 13/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μέχρι τα μεσάνυχτα το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει επί του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της ΕΕ, τα δύο θεσμικά όργανα μέσω της Επιτροπής Συνδιαλλαγής έχουν διορία 21 ημέρες για να εξεύρουν έναν συμβιβασμό, διαφορετικά η Κομισιόν θα πρέπει από την αρχή να υποβάλει νέα πρόταση.

Η Επιτροπή Συνδιαλλαγής θα συνέλθει σήμερα στις 1900 ώρα Βρυξελλών με το ρολόι να μετρά αντίστροφα μέχρι τα μεσάνυκτα.

Η Επιτροπή, η οποία έχει την ευθύνη

να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των θέσεων του Συμβουλίου και των τροπολογιών που υπέβαλε το ΕΚ πάνω στον προϋπολογισμό του 2013, συνήλθε ήδη περί τα τέλη Οκτωβρίου αλλά και την περασμένη Παρασκευή χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα. Η Επιτροπή Συνδιαλλαγής αποτελείται από τις αντιπροσωπείες των 27 κρατών μελών και από ίσο αριθμό εκπροσώπων του ΕΚ.

Η θέση του Συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό του 2013 ανέρχεται στα 132.70 δισ. ευρώ σε πληρωμές, το οποίο αναλογεί σε αύξηση της τάξης του 2.79%, σε σύγκριση με τον Προϋπολογισμό του 2012. Από την άλλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε αύξηση 6.82% σε πληρωμές, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 137.90 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή στην πρότασή της είχε περιλάβει αύξηση 6.85% στα 137.92 δισ. ευρώ.

Διαδικαστικά θέματα και ορισμένοι τεχνικοί λόγοι σχετικά με το χειρισμό των τριών προτάσεων αναφορικά με τους προϋπολογισμούς (τροποποιητικός προϋπολογισμός αριθ. 5/2012, τροποποιητικός προϋπολογισμός αριθ. 6/2012, καθώς και προϋπολογισμός για το 2013) ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις και όχι η απόκλιση των θέσεων επί του προτεινόμενου προϋπολογισμού για το 2013, αναφέρθηκε από την Κυπριακή Προεδρία.

Εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα μεσάνυκτα που λήγει η προθεσμία, τότε ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέας Μαυρογιάννης θα λάβει την απόφαση να «σταματήσει το ρολόι», μέχρι την επίτευξη συμφωνίας. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται συχνά σε διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ.

Από την άλλη, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ούτε την Τρίτη, τότε η Κομισιόν θα πρέπει να παρουσιάσει μια νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό και η όλη διαδικασία θα επαναληφθεί. Αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί, είπε ο κ. Μαυρογιάννης σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Παρασκευή, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι μέχρι την Τρίτη θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που θα επιτρέψει την εξεύρεση συμφωνίας.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν πρέπει να συνδέει κανείς τη διαδικασία αυτή με τις διαπραγματεύσεις με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Σίγουρα, είπε, εάν υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2013, αυτό θα είναι θετικό και για το ΠΔΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα