Αμετάβλητη η θέση αρχών της Ρώμης για επίλυση του Κυπριακού

15:33 6/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η θέση αρχών της Ιταλίας για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των αρχών και ψηφισμάτων του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις επιθυμίες του ίδιου του κυπριακού λαού, παραμένει αμετάβλητη, διαβεβαίωσε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο Guido Cerboni, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Βουλής

των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Cerboni ανέφερε παράλληλα ότι η επίλυσή του Κυπριακού θα συμβάλει στη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, ενώ είπε ότι η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη διανοίγει νέους ορίζοντες στη συνεργασία των δύο κρατών.

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τις μακρόχρονες φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας, ενώ αναφέρθηκε και στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως ευρωπαϊκά μεσογειακά κράτη.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι, παρά τις άοκνες προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς η αδιάλλακτη τουρκική στάση δεν έχει επιτρέψει οποιαδήποτε πρόοδο στις προσπάθειες επίλυσής του.

Συμπληρώνεται ότι ο κ. Ομήρου επεσήμανε την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά και τις απειλές που εκφράζει εναντίον της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της συνέχισης του ενταξιακού διαλόγου της Τουρκίας με την ΕΕ, με την προϋπόθεση βέβαια της τήρησης των συμφωνηθέντων και δη της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και της επίδειξης πνεύματος ουσιαστικής συνεργασίας προς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Εξάλλου, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στις δυσχερείς περιστάσεις που διέρχεται η οικονομία της Κύπρου, αλλά και στην έλλειψη αλληλεγγύης που αντιμετωπίζει από ορισμένους ευρωπαίους εταίρους.

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε εκατέρωθεν η επιθυμία περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο κρατών στον κοινοβουλευτικό τομέα, ενώ ανταλλάγηκαν απόψεις και για τις αμοιβαίες πολιτιστικές επιρροές ανάμεσα στα δύο κράτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα