Αλλαγή στάσης από την Τρόικα ζητά ο Στουρνάρας

22:41 9/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η συρρικνούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ελληνικής Κυβέρνησης έχει κάνει όλο και πιο δύσκολη την υπερψήφιση σκληρών μέτρων οικονομικής μεταρρύθμισης, λέει ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Η συνέντευξη δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Ο

Γιάννης Στουρνάρας προτρέπει την τρόικα να χαλαρώσει τις απαιτήσεις από την Ελλάδα», καθώς ο υπουργός Οικονομικών καλεί τους πιστωτές να είναι πιο ρεαλιστικοί σε αυτά που ζητούν από την Αθήνα. «Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», αναφέρει.

Ο κ. Στουρνάρας επικρίνει το διαπραγματευτικό στιλ της τρόικα, κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστική προσέγγιση» όταν οι εκπρόσωποί της έρχονται στην Αθήνα και για πρόκληση φόβου στις διεθνείς χρηματαγορές και στην ελληνική αγορά.

Σημειώνεται επίσης ότι ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι της τρόικα δηλώνουν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το κενό στον προϋπολογισμό, με την Αθήνα να συναινεί στην εύρεση ακόμα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, υπάρχει μεγάλη απόσταση στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η τρόικα επιμένει ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει λιγότερα από τα μισά μέτρα που προβλέπονταν για το 2013. Ο κ. Στουρνάρας λέει ότι πολλές από τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν με διοικητικές πράξεις αντί νέας νομοθεσίας, με τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα, το νέο φόρο ακινήτων και την άρση της απαγόρευσης στεγαστικών κατασχέσεων να έχουν περάσει από το Κοινοβούλιο στο τέλος του 2013.

Αναφερόμενος στην απαίτηση της τρόικα για νόμους που θα επιτρέπουν τις μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός λέει ότι «αν φέρουμε ένα τέτοιο θέμα στη Βουλή με την ανεργία στο 27% πολύ απλά δεν θα περάσει».

Ο Γιάννης Στουρνάρας προσθέτει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να δοκιμάσει τις αγορές εκδίδοντας πενταετή ομόλογα 1,-5-2 δισεκατομμυρίων ευρώ το δεύτερο μισό του έτους.

Ως προς τα μέσα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης του δημοσιονομικού πλεονάσματος και της βελτίωσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Προσθέτει μάλιστα ότι εναντιώθηκε σε πιέσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ να ζητήσει από άλλους ηγέτες της ευρωζώνης να αποδεχθούν κούρεμα του ελληνικού χρέους απέναντί τους. Όπως δηλώνει στην εφημερίδα, απάντησε στα στελέχη του Ταμείου ότι το κούρεμα δεν συζητείται. «Ο Σόιμπλε μου είπε: “Γιάννη, ξέχνα το”. Άρα δεν μπορεί να γίνει, επομένως τι μπορώ να κάνω;» λέει ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times.

Keywords
Τυχαία Θέματα