ΑΚΕΛ:Ο λαός αναμένει την κατανομή των ευθυνών

13:08 20/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Ως ΑΚΕΛ προειδοποιήσαμε, ανάμεσα σε άλλες κριτικές παρατηρήσεις μας, ότι οι αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στην Ερευνητική Επιτροπή για το οικονομικό έγκλημα σε βάρος του λαού μας εγκυμονούν, σοβαρούς κινδύνους να οδηγηθούμε σε ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής αντί σε αναζήτηση και λογοδοσία των πραγματικών ενόχων για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στον τραπεζικό τομέα.

Από την πρώτη μέρα της έναρξης των εργασιών

της Ερευνητικής Επιτροπής, δυστυχώς οι φόβοι μας φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Αυτό που αναμένει ο λαός δεν είναι μια πολιτική αντιπαράθεση όπως τη βιώσαμε με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια αναφορικά με το ποια κοινωνικο-οικονομική πολιτική είναι η σωστή και ποια η λανθασμένη. Οι πολίτες δεν αναμένουν από την Ερευνητική Επιτροπή να κρίνει για παράδειγμα κατά πόσο είναι ορθό να στηρίζονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σε συνθήκες κρίσης ή αν πρέπει να εφαρμόζονται οι πολιτικές της Μέρκελ και της Τρόικα, όπως οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού στην Κύπρο ήθελαν να επιβάλουν. Άλλωστε, αν το ζητούμενο ήταν οι πολιτικές ευθύνες, που δεν είναι, τότε θα έπρεπε να εξεταστεί και πόσο σωστό ήταν ορθό να απορρίπτονται μέτρα που στερούσαν δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια από το κράτος ή και το να επιχειρείται να επιβληθούν ή να επιβάλλονται μέτρα που επιβάρυναν με πρόσθετα σημαντικά έξοδα τα δημόσια ταμεία από πλευράς αντιπολίτευσης.

Συνακόλουθα, αν επικρατήσει αυτή η λογική δεν θα έπρεπε να διερευνηθούν τα γεγονότα και σε σχέση με τις συνθήκες κάτω από τα οποίες είχε δημιουργηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ένα πέπλο πολιτικής προστασίας σε τραπεζίτες και στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Πολύ περισσότερο, γιατί δε βρίσκονται στους όρους εντολής οι πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup της 25ης Μαρτίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι οποίες επέφεραν την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συναινέσει στην επιχειρούμενη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και στην κρίση της κοινωνικο-οικονομικής φιλοσοφίας της όποιας κυβέρνησης από ερευνητικές επιτροπές. Τέτοιες ανορθόδοξες πρακτικές εξ αντικειμένου και αναπόφευκτα αποπροσανατολίζουν από την ουσία του προβλήματος. Το μόνο δε που επιτυγχάνουν, είναι να εξυπηρετούν τρέχουσες πολιτικές σκοπιμότητες και σε τελευταία ανάλυση να συγκαλύπτουν τους πραγματικούς ενόχους.

Ο λαός αναμένει την κατανομή των ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία όσων οδήγησαν με πράξεις και παραλείψεις το τραπεζικό σύστημα και συνακόλουθα την οικονομία στη σημερινή κατάσταση, γιατί είναι ο Κυπριακός λαός που καλείται σήμερα να πληρώσει τα σπασμένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα