ΑΚΕΛ:”Επανέλαβε εαυτόν ο Ορφανίδης,επιχειρώντας να μετακυλήσει στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, τις δικές του ασήκωτες ευθύνες”

18:09 23/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στα όσα ο κ. Α. Ορφανίδης κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή και τα οποία για ακόμη μια φορά μερίδα των ΜΜΕ επιλεκτικά μεταδίδουν, το ΑΚΕΛ επισημαίνει τα εξής:

Ο κ. Ορφανίδης, ως ένας από τους πρωταγωνιστές για τις καταστροφικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και συνακόλουθα στην κυπριακή οικονομία, όπως αναμενόταν επανέλαβε εαυτόν, επιχειρώντας να μετακυλήσει στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, τις δικές του ασήκωτες ευθύνες, των τραπεζιτών, ακόμη και της κυβέρνησης

Αναστασιάδη αναφορικά με τα δυο Eurogroup του Μαρτίου.

Όπως επίσης, αναμενόταν δεν ρωτήθηκε από την Επιτροπή, ούτε απάντησε στο ερώτημα γα το πώς είναι δυνατό μια χώρα να αποκλειστεί από τις αγορές έχοντας ένα από τους χαμηλότερους δείκτες δημόσιου χρέους στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη της τάξης του 63%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 86%.

Ο κ. Ορφανίδης δεν ρωτήθηκε και δεν απάντησε γιατί παράνομα αφαίρεσε τους σκληρούς δίσκους από τους υπηρεσιακούς υπολογιστές που είχε στην κατοχή του.

Ούτε ρωτήθηκε για να απαντήσει κατά πόσο είχε γνώση ως όφειλε για τα εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ δάνεια προς συμβούλους και άλλους μεγαλόσχημους επιχειρηματίες και κατά πόσο αυτό συνιστούσε ορθή εταιρική διακυβέρνηση από πλευράς των τραπεζών.

Ούτε φυσικά καλέστηκε να σχολιάσει την έκθεση της Επιτροπής Lascelle, που είναι καταπέλτης αναφορικά με την εποπτεία των τραπεζών και την εταιρική διακυβέρνηση τους.

Ούτε ασφαλώς ρωτήθηκε μέσα από ποια στοιχεία αμφισβητεί την αξιοπιστία ενός διεθνούς κύρους οίκου, όπως είναι η Alvarez & Marsal, χαρακτηρίζοντας την έρευνα της ως καθοδηγούμενη.

Ούτε εννοείται ρωτήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα που αβίαστα προκύπτει, πώς δηλαδή από διαχειρίσιμη που ήταν η κατάσταση των τραπεζών μέχρι τη λήξη της θητείας του, όπως ισχυρίστηκε, μέσα σε διάστημα δυο μηνών η Τρόικα μιλούσε για €10 δις που χρειάζονται οι τράπεζες, ενώ η Λαϊκή είχε ήδη ζητήσει κρατική στήριξη.

Ο κ. Ορφανίδης φυσιολογικά δεν ρωτήθηκε γιατί θυμήθηκε να ασκήσει κριτική αναφορικά με τους χειρισμούς του κ. Χριστόφια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που προχώρησε στη σύσταση για το PSI των ελληνικών ομολόγων, έξι μήνες μετά το Συμβούλιο και αφού δεν είχε επαναδιοριστεί στη θέση του.

Ούτε καλέστηκε να στοιχειοθετήσει τις συκοφαντικές κατηγορίες που εκ νέου εξαπέλυσε, όπως για παράδειγμα την δήθεν παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης προς όφελος του κ. Βγενόπουλου. Και επειδή προφανώς δεν εισάκουσε τις δήθεν πιέσεις που δέχθηκε από την τότε κυβέρνηση, δεν εξήγησε τι ήταν αυτό που τον έκανε να εγκρίνει τη μετατροπή της Μαρφίν Εγνατία σε κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας, που στοίχισε €4.5 δις ζημιές συν €5 δις περίπου ELA, που θα ήταν ευθύνη της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας. Μήπως ήταν οι σαφείς και ξεκάθαρες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που είχε στα χέρια του από πλευράς της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας ή ο εντοπισμός σοβαρών κινδύνων από τον επιτόπιο έλεγχο της Μαρφίν Εγνατία από πλευράς της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Τράπεζας της Ελλάδος τον Μάρτιο του 2009;

Ο κ. Ορφανίδης δεν ρωτήθηκε ποτέ από την Επιτροπή ούτε και απάντησε πώς στην ευχή ξεκίνησε η καταστροφή της οικονομίας το 2008 που ανέλαβε την εξουσία το ΑΚΕΛ όταν ο ίδιος στις 21/12/2008 δήλωνε στη «Σημερινή» τα εξής: «Πιστεύω ότι ο προϋπολογισμός του 2009 συνδέεται με τις γενικότερες αρχές τις οποίες πιστεύω. Αναπτυξιακός χαρακτήρας και το κράτος να έχει ευαισθησία σε στοχευμένα μέτρα και στα χαμηλά εισοδήματα». Ή μήπως όταν προέβλεπε στις 15/2/2011 ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 2011 το 2% και ακόμη πιο ψηλά το 2012»;

Συνακόλουθα ο κ. Ορφανίδης δεν ρωτήθηκε για τις σχέσεις του με τον κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο και ειδικότερα γιατί από το καλοκαίρι του 2011 συντόνισαν τις επιθέσεις τους κατά της κυβέρνησης. Μήπως επειδή πλέον δεν μπορούσε να αποκρυβεί η μαύρη τρύπα των τραπεζών και έπρεπε να φορτώσουν αλλού τις ευθύνες και κυρίως τις ζημιές που προκάλεσαν στο λαό;

Θα ήταν αδιανόητο επίσης να ρωτηθεί από την Επιτροπή για να απαντήσει κατά πόσο είναι θεσμικά και δεοντολογικά ορθό ο εκάστοτε Διοικητής να συγκρούεται δημόσια και να εμπλέκεται στην πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της χώρας, αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική που αυτή ακολουθεί. Και αν θα ήταν καταφατική η απάντηση, πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε πώς θα αντιδρούσε η παρούσα κυβέρνηση εάν κατ’ ανάλογο τρόπο ενεργούσε σήμερα ο κ. Δημητριάδης.

Αναρίθμητα είναι τα ερωτήματα που δεν τέθηκαν και δεν απαντήθηκαν, αφού όπως για τον κ. Ορφανίδη έτσι και για την Ερευνητική Επιτροπή, ο στόχος είναι η πολιτική δίκη και η καταδίκη της προηγούμενης κυβέρνησης και της Αριστεράς.

Ο κυπριακός λαός και ο κόσμος της Αριστεράς όμως, έχει κρίση και αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα επικρατήσει, σε πείσμα όσων έχουν στήσει μια βιομηχανία ψεμάτων και διαστρέβλωσης για να πλήξουν το ΑΚΕΛ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για τα νέα δυσβάστακτα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα