Αισθάνεται αδικημένος δηλώνει ο Παύλος Κοντίδης

18:18 4/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για ένα επαγγελματία αθλητή, η οικονομική στήριξη δεν θα έπρεπε να προέρχεται από τον ίδιο, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος Ολυμπιονίκης Παύλος Κοντίδης, ο οποίος παρατήρησε την καθυστέρηση στην καταβολή του πριμ των Ολυμπιακών και ανέφερε ότι ένιωσε πολλές φορές αδικημένος, ακόμα και σε πράγματα που ήταν νόμοι, αλλά δεν τηρήθηκαν ποτέ στην περίπτωσή του.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κοντίδης είπε ότι η αγωνιστική σεζόν 2013 ήρθε στο τέλος της με την επίτευξη δύο μεγάλων και σημαντικών στόχων: Τα δύο αργυρά μετάλλια στο Ομάν και στην Κίνα, τα οποία

«ήταν η επιβεβαίωση της ποιότητας της δουλειάς που γίνεται από ολόκληρο το προπονητικό τιμ».

Αποκορύφωμα της χρονιάς υπήρξε, είπε, «αναμφισβήτητα το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ένα μετάλλιο που το κυνηγούσα πολλά χρόνια”. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα, σημείωσε, είναι ένας αγώνας που είναι πάντα πολύ δύσκολος και ανταγωνιστικός, με επτά μέρες συνεχόμενης μάχης εναντίον όλων των ιστιοπλόων ανά το παγκόσμιο.

“Το αποτέλεσμα με χαροποιεί ιδιαίτερα και η πρόκληση του ότι ήρθε πίσω στα λέιζερ ο Βραζιλιάνος θρύλος, με ενθουσιάζει και με πεισμώνει. Πρόκειται για ένα αθλητή-υπόδειγμα με 5 ολυμπιακά μετάλλια και 9 παγκόσμια πρωταθλήματα στο λέιζερ. Είναι ένας αθλητής που είχα είδωλο από μικρό παιδί, και τώρα μου δίνεται η μοναδική ευκαιρία να τον συναγωνιστώ», πρόσθεσε.

Μία νίκη, συνέχισε ο Κύπριος Ολυμπιονίκης, «εναντίον του στο σπίτι του στη Βραζιλία, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών του Ρίο, εκεί που θα τελειώσει την καριέρα του θα έχει για μένα πολλαπλή σημασία».

Ο Παύλος Κοντίδης είπε ότι στόχος του πριν τους Ολυμπιακούς ήταν το μετάλλιο, ένας στόχος που πολύ λίγοι συμμερίστηκαν μαζί του πριν την Ολυμπιάδα του Λονδίνου, «ίσως γιατί δεν παρακολουθούσαν την πορεία μου μέσα από τα χρόνια».

Συνεχίζοντας είπε ότι το διάστημα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου μέχρι σήμερα ήταν σίγουρα το πιο δύσκολο ψυχολογικά κομμάτι που αντιμετώπισε στη ζωή του. “Αναμφισβήτητα όταν είσαι ο πρώτος Ολυμπιονίκης της χώρας σου ο πήχης και οι προσδοκίες ανεβαίνουν. Πράγμα που είναι απόλυτα φυσιολογικό, και που εμένα προσωπικά με εμπνέει και μου δίνει δύναμη να συνεχίζω», πρόσθεσε.

Είπε, παράλληλα, πως όσο δύσκολο είναι να ανέβεις στην κορυφή τόσο πιο δύσκολο είναι να παραμείνεις εκεί.

«Παρόλο που ο στόχος της Ολυμπιάδας και του 2013 επιτεύχθηκε, από την αρχή της σεζόν μέχρι και τον Αύγουστο τα αποτελέσματα που κυνηγούσα δεν έρχονταν, πολύ απλά γιατί στοιχεία από το πιο πάνω παζλ ήταν απόντα. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος: το συμβόλαιο του προπονητή μου για το 2013 υπογράφτηκε τέλος Αυγούστου, περισσότερο από ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς χωρίς να καλύπτονται όλες οι απαιτούμενες απολαβές, για έναν άνθρωπο που πίστεψε στο ταλέντο μου από την αρχή, σε έναν άνθρωπο που με ανέδειξε και με αναδεικνύει συνεχώς ιστιοπλοϊκά, ένα άνθρωπο που απέρριψε πολύ μεγαλύτερες οικονομικές προτάσεις γιατί είχε ίδιους στόχους με μένα, και είναι κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος και πιο ποιοτικός προπονητής στον
κόσμο», συμπλήρωσε.

Πολλά έξοδα, ανέφερε, δεν εγκρίθηκαν ποτέ «και τα βγάζω ακόμα από την τσέπη μου, όπως o μισθός του γυμναστή μου, ενός ανθρώπου που είναι σαν εγκυκλοπαίδεια, με απίστευτη γνώση και εμπειρία στον αθλητισμό, που εκτός από πρόγραμμα γυμναστικής μου βγάζει διατροφές, συμπληρώματα, μου κάνει εξειδικευμένη αποκατάσταση και ενδυνάμωση σε παλιούς τραυματισμούς και μου βγάζει πρόγραμμα της μέρας με τα λεπτά».

Είπε, επίσης, ότι δεν εγκρίθηκε ποτέ ο μισθός του αθλητικού ψυχολόγου/προπονητή του, που τον βοηθά στο να μένει απόλυτα συγκεντρωμένος την ώρα της κρίσιμης στιγμής, διάφορα έξοδα ιατρικά, αναλύσεις, έξοδα για μετεωρολόγους και μέντορες κανονισμών, μερικά έξοδα εξοπλισμού και προετοιμασίας.

Σημείωσε ότι ένα μέρος μόνο των εξόδων του για προετοιμασία και συμμετοχή στους αγώνες εγκρίθηκε και αυτό στα μέσα της χρονιάς.

«Αυτό σήμαινε ότι αναγκάστηκα να χάσω προετοιμασίες και αγώνες με αποτέλεσμα να μην τηρήσω την υπόσχεση που έδωσα δημόσια για τους Μεσογειακούς και να πάρω την πολύ δύσκολη απόφαση να μη λάβω μέρος στους αγώνες. Όλα αυτά τα γεγονότα με επηρέασαν απίστευτα ψυχολογικά, λόγω του συνεχούς άγχους και αγωνίας, και εισπράττοντας μια γεύση ότι αυτό που κατάφερα δεν αναγνωρίζεται. Μέχρι τους Ολυμπιακούς η οικογένειά μου ανέλαβε την αποκλειστική σχεδόν οικονομική μου στήριξη, αφού πίστεψε σε μένα από πολύ νωρίς και με στήριξε και με στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτή η οικονομική επιβάρυνση δημιούργησε ένα έλλειμμα πολλών δεκάδων χιλιάδων λιρών, και σε συνδυασμό με τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, η οικογένειά μου αδυνατεί πλέον να επωμιστεί την οικονομική στήριξη της πορείας μου, ειδικά μετά το μετάλλιο με τις αυξημένες πλέον απαιτήσεις», είπε.

Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στην βοήθεια που του έδωσε η εταιρεία ΟΠΑΠ για να συνεχίσει την προετοιμασία του για τους Πανευρωπαϊκούς και το Παγκόσμιο.

«Για ένα επαγγελματία αθλητή, η οικονομική στήριξη δεν θα έπρεπε να προέρχεται από τον ίδιο. Δυστυχώς όμως όλα αυτά που περίμενα ότι θα άλλαζαν μετά τους Ολυμπιακούς και όλα αυτά που μου υποσχέθηκαν έμειναν στο περιθώριο. Αυτά που υλοποιήθηκαν ήταν μετά από απίστευτα μεγάλη καθυστέρηση και κωλυσιεργία. Με πολλούς μήνες καθυστέρησης παίρνουμε το πριμ των Ολυμπιακών, το οποίο απευθείας χρησιμοποιήθηκε για την τακτοποίηση παλιών οικονομικών εκκρεμοτήτων σχετικών με την προπόνηση και την προετοιμασία μου για τους Ολυμπιακούς. Ο μισθός μου από την επαγγελματική αποκατάσταση πάει ολοκληρωτικά στην προετοιμασία μου και δεν αρκεί, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για προσωπικά μου έξοδα», πρόσθεσε.
Το σύστημα αυτό, συνέχισε, δεν μπορεί να λειτουργήσει για ένα επαγγελματία αθλητή.

«Δεν μπορεί να εγκρίνεται μέρος του προϋπολογισμού μου τον Ιούνιο και να αναγκάζομαι το Νοέμβριο να καταβάλλω τα έξοδα μου από μόνος μου για προετοιμασία και συμμετοχή σε αγώνες, και μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Επίσης δεν γίνεται να φέρνω όλες τις δικαιολογητικές αποδείξεις, να έχω καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, η σεζόν να τελειώνει και ακόμη να περιμένω τα πλείστα χρήματα να μου επιστραφούν. Αντί να είμαι συγκεντρωμένος στην προετοιμασία μου και τη συνέχεια της πορείας μου, αναγκάζομαι να αναρωτιέμαι αν αυτά που εγκρίθηκαν όντως θα τηρηθούν, και φυσικά να προβληματίζομαι πώς θα βρω επιπρόσθετους οικονομικούς πόρους για όλα τα υπόλοιπα έξοδα που δεν εγκρίθηκαν ποτέ. Και φυσικά λέγοντας “εγώ”, περιλαμβάνω κάθε Κύπριο αθλητή που κάνει ή θα ήθελε να κάνει αθλητισμό επαγγελματικά», συμπλήρωσε.

Ο Κύπριος Ολυμπιονίκης ανέφερε ότι για να μπορεί να ανταποκρίνεται όπως θέλει αγωνιστικά, χρειάζεται στήριξη γιατί δεν μπορεί και δεν πρέπει συνεχώς να περνά αυτές τις ψυχοφθόρες διαδικασίες και να χρησιμοποιεί όλο του το μισθό στην προετοιμασία, να επιβαρύνει οικονομικά και τον εαυτό του και την οικογένειά του, να παραμελά πολλές άλλες πτυχές της ζωής του, χωρίς το αντίστοιχο αντίκρισμα από τους αρμόδιους φορείς.

«Το παρελθόν δεν αλλάζει, ένιωσα πολλές φορές αδικημένος, ακόμα και σε πράγματα που ήταν νόμοι αλλά δεν τηρήθηκαν ποτέ στην περίπτωσή μου. Αυτό με πίκρανε γιατί στη ζωή μου έμαθα να είμαι τίμιος και να διεκδικώ αυτά που δικαιούμαι. Γιατί αν η Κύπρος θέλει να διαπρέπει στον αθλητισμό, επιτυχίες που δίνουν ελπίδα, χαρά και περηφάνια στο λαό μας, ειδικά σε τέτοιες περιόδους βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, και διαφημίζουν την χώρα μας ανά το παγκόσμιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τότε οι αθλητές της, τα παιδιά της, πρέπει να έχουν τη στήριξη που χρειάζονται σε όλα τα επίπεδα για να μπορούν να την ανεβάζουν στα ψηλότερα σκαλοπάτια του κόσμου», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα