Αισιοδοξία Σιμόν Πέρες για ειρηνευτικές συνομιλίες

16:50 31/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «γεμάτος ελπίδες» ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους θα οδηγήσουν σε μια λύση δύο κρατών και θα φέρουν την ευημερία στην Μέση Ανατολή.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Λιθουανία, ο κ. Πέρες ανέφερε ότι «ως Ισραηλινός είμαι τώρα γεμάτος ελπίδα γιατί η ειρηνευτική διαδικασία άρχισε εκ νέου μεταξύ μας και των Παλαιστινίων».

Ο κ. Πέρες, ο οποίος γίνεται 90 την Παρασκευή,

μιλούσε αφότου άρχισαν οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα και την Τρίτη που έθεσαν ένα τέλος σε ένα αδιέξοδο τριών χρόνων.

Ανέφερε ότι οι συνομιλίες έχουν «ένα ξεκάθαρο σκοπό» να υπάρχει «ένα εβραϊκό κράτος που ονομάζεται Ισραήλ και ένα αραβικό κράτος που ονομάζεται Παλαιστίνη, χωρίς να υπάρχουν διαμάχες αλλά ζώντας μαζί με φιλία και συνεργασία».

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την ειρήνη, ο πόλεμος δεν έχει νόημα», είπε, προσθέτοντας ότι «η τρομοκρατία δεν έχει μήνυμα, η τρομοκρατία δεν μπορεί να ψήσει ψωμί δεν μπορεί να προσφέρει καθαρό αέρα για να αναπνεύσεις». Είναι, συμπλήρωσε, «δαπανηρή, άχρηστη, δεν προσφέρει τίποτα».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, «η Μέση Ανατολή μπορεί να αλλάξει αν η τρομοκρατία και η κρίση και η φτώχεια και η ανεργία και η καταπίεση δώσουν τόπο για μια νέα εποχή οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων».

«Θέλουμε την ειρήνη όχι μόνο με τους Παλαιστίνιους αλλά με όλες τις αραβικές χώρες», είπε.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε ανέφερε ότι η ΕΕ των 28 κρατών μελών χαιρετίζουν τις νέες ειρηνευτικές συνομιλίες, εκφράζοντας την ετοιμότητά της να λειτουργήσει υποβοηθητικά.

«Ευελπιστούμε πράγματι ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα και θα επιτευχθεί μια ειρηνική λύση δύο κρατών», είπε.

Αν υπάρξει συναίνεση τότε η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει και να βοηθήσει στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα