Προδρόμου: Οι καταθέτες της Λαϊκής πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο στην νέα Τρ. Κύπρου

16:45 31/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας πρέπει να έχουν και ρόλο και λόγο στη νέα Τράπεζα Κύπρου δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν καθόλου ορθό να αποφασίζει εκ μέρους τους ο διαχειριστής της Λαϊκής

ή η Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί πως στους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας αναλογεί το 18% περίπου της νέας Τράπεζας Κύπρου και ότι αυτές οι μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 18% της Τράπεζας Κύπρου δεν θα αποδοθούν στους καταθέτες, αλλά στο διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας.

«Θεωρούμε πως οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας πρέπει να έχουν και ρόλο και λόγο στη νέα Τράπεζα Κύπρου. Δεν θα ήταν καθόλου ορθό να αποφασίζει εκ μέρους τους ο διαχειριστής της Λαϊκής ή η Κεντρική Τράπεζα. Και ο μόνος τρόπος για να έχουν τον ρόλο και τον λόγο που πρέπει είναι να τους εκδοθούν ονομαστικά οι μετοχές που τους αναλογούν», είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Υπενθυμίζοντας ότι ήδη οι καταθέτες της Λαϊκής υπέστηκαν βαθύτερο κούρεμα από τους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, είπε ότι θα πρέπει τουλάχιστον να λάβουν τις μετοχές που τους αναλογούν και να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Προδρόμου χαιρέτισε την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της.

Ταυτόχρονα όμως έθεσε τον προβληματισμό κατά πόσο η τράπεζα έχει πραγματικά εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης αφού, εκ των πραγμάτων, το 18% της νέας Τράπεζας Κύπρου παραμένει υπό τον έλεγχο του διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας, και κατ’ επέκταση της Αρχής Εξυγίανσης δηλαδή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

«Σε αυτή τη νέα εποχή στη διακυβέρνηση και εποπτεία του τραπεζικού συστήματος πρέπει να ισχύσουν αρχές διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Δεν είναι δυνατόν μια δημόσια εξουσία, η Κεντρική Τράπεζα, να είναι ταυτόχρονα και εποπτική αρχή, και κύριος πιστωτής και μεγάλο – ιδιοκτήτης μιας τράπεζας», είπε.

Ο κ. Προδρόμου διερωτήθηκε παράλληλα πώς θα μπορούσε στο μέλλον η Κεντρική Τράπεζα, αν χρειαστεί να ελέγξει αποφάσεις και ενέργειες της διοίκησης της τράπεζας, εάν την ελέγχει, μέσω του μετοχικού κεφαλαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα