ΑΗΚ: Στο 1% υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις λόγω ρύπων το 2013

14:12 28/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γύρω στο 1% υπολογίζει η ΑΗΚ ότι θα είναι η επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού λόγω ρύπων το 2013, ενώ για το 2012 η ίδια επιβάρυνση θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 0,7%.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων του Τάσου Γρηγορίου, ο οποίος εκτελεί χρέη Εκπροσώπου Τύπου της ΑΗΚ, αυτή η ενσωμάτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ήδη υπάρχει σήμερα και έχει αποφασιστεί από το Μάρτιο του 2010.

Δεν

πρόκειται, όπως ανέφερε, για απόφαση της ΑΗΚ, αλλά για απόφαση, η οποία λήφθηκε λόγω κοινοτικής νομοθεσίας από όλους τους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς και ανεξάρτητους φορείς.

Η ενσωμάτωση, πρόσθεσε ο κ. Γρηγορίου «έχει καθοριστεί με τη σφραγίδα της ΡΑΕΚ».
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για αναφορές στον κυπριακό Τύπο σε σχέση με το ύψος της αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού, ανέφερε ότι η ενσωμάτωση αυτή υπολογίζεται περίπου κατά μέσο όρο για το 2012 στο 0,7%.

«Το 2013, στον προϋπολογισμό μας υπολογίζεται γύρω στο 1%», είπε, προσθέτοντας ότι η πραγματική ετήσια αύξηση θα είναι γύρω στο 0,3%.

Ερωτηθεί κατά πόσο οι περιστάσεις στην Κύπρο μετά την έκρηξη στο Μαρί επηρέασαν το ύψος της επιβάρυνσης, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι λόγω του ότι μετά από την έκρηξη «ήταν μειωμένη η ζήτησή μας, σίγουρα το ποσοστό της επιβάρυνσης είναι λιγότερο». Απάντησε καταφατικά σε ερώτηση αν αυτό οφείλεται και στην υπεύθυνη στάση που τήρησε το κοινό.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος μαζί με την Εσθονία έχουν πάρει εξαίρεση ως το 2020 για κατανομή δωρεάν δικαιωμάτων των ρύπων.

Πρόσθεσε ότι όσον αφορά στην επιβάρυνση στην οποία θα υπόκεινται οι λογαριασμοί το 2020 δεν είναι εφικτό να γίνει σωστή εκτίμηση ακόμη.

«Κανένας δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση για το 2020 γιατί εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες», είπε, αναφέροντας μεταξύ άλλων την έλευση και αξιοποίηση φυσικού αερίου, την παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ποσότητα των συμβατικών καυσίμων που θα χρησιμοποιούνται.

Σημειώνεται ότι η σχετική οδηγία δίνει το δικαίωμα σε κράτη να κατανέμουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, στις 27 Ιουνίου με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες διατάξεις των αναπτυξιακών σχεδίων της Κύπρου και της Εσθονίας για τον ενεργειακό τομέα σχετικά με την δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα είναι σύμφωνες με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις».
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα χορηγούμενα κονδύλια της τάξης  των 371 εκ. ευρώ για την Εσθονία και 194 εκ. ευρώ για την Κύπρο θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών παραγωγής, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και την οικοδόμηση νέων εγκαταστάσεων για την αντικατάσταση της παραγωγικής ικανότητας.

Αυτό, προστίθεται, «θα συμβάλει στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασ

Keywords
Τυχαία Θέματα