Αιχμές για την απόφαση της Βουλής αφήνουν οι συντεχνίες των ΚΑ

19:12 13/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πιθανότητα κλεισίματος των Κυπριακών Αερογραμμών πριν από τις προεδρικές εκλογές μετά τη χθεσινή απόφαση της Βουλής, βλέπουν οι Συντεχνίες της εταιρείας. Αφήνουν επίσης σαφείς αιχμές για απόφαση, η οποία ευνοεί συγκεκριμένη εταιρεία με στόχο την απορρόφηση του εθνικού αερομεταφορέα.

«Η χθεσινή απόφαση της Βουλής

που επέβαλε προϋποθέσεις και τροποποιήσεις στο Νομοσχέδιο για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των ΚΑ δυνατόν να οδηγήσει τις ΚΑ σε κλείσιμο ή/και απορρόφηση τους από άλλη εταιρεία. Ερωτήματα, επίσης, δημιουργούνται και από την πρόσκληση της AEGEAN στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής», ανέφερε διαβάζοντας απόφαση όλων των συντεχνιών των ΚΑ, πλην των πιλότων, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ, Ανδρέας Πιερίδης.

Πρόσθεσε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι εξ υπαιτιότητας της Βουλής και όχι των εργαζομένων.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου ανέφερε ευθέως ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κάλεσε την AEGEAN στη συνεδρία της, εταιρεία η οποία έμμεσα και άμεσα είχε ζητήσει να ελευθεροποιηθούν οι αιθέρες, ότι ήταν έτοιμη να βοηθήσει και να αναλάβει σε περίπτωση που οι ΚΑ δεν πετύχουν στο πτητικό τους πρόγραμμα.

«Εδώ είτε ηθελημένα, είτε άθελα, εξυπηρετούνται συμφέροντα άλλης εταιρείας και δεν εξυπηρετείται ο κοινός σκοπός που έχουμε πει μέχρι σήμερα, ότι όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε εθνικό αερομεταφορέα στην Κύπρο για χάρη της οικονομίας, του τόπου, του τουρισμού», ανέφερε.

Σχετικά με τον όρο για πλήρη ελευθεροποίηση των αιθέρων προς τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ), οι Συντεχνίες ανέφερε ότι κάτι τέτοιο ήταν απαίτηση της AEGEAN στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Παρόλο που προειδοποιήσαμε ότι η Κύπρος με τέτοια απόφαση θα ξεπουλούσε εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της, η Βουλή έκαμε αποδεκτό το αίτημα της AEGEAN, επηρεάζοντας άμεσα τα συμφέροντα των ΚΑ, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό, ενώ την ίδια στιγμή δεν ισχύει το ίδιο το δικαίωμα για πτήσεις από αεροδρόμια άλλων χωρών (π.χ. Ελλάδα)», αναφέρθηκε.

Ειπώθηκε επίσης ότι ο όρος για αναθεώρηση της συμφωνίας με την RYAN AIR, που ήταν και δική τους απαίτηση και ήταν θέμα που αναδείχθηκε πρώτιστα με ενέργειες του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν μπήκε για χάριν των ΚΑ αφού εξυπηρετεί και τα συμφέροντα συγκεκριμένης εταιρείας.

Ο κ. Πιερίδης εξέφρασε τη πεποίθηση ότι στη χθεσινή απόφαση της Βουλής και κυρίως στο σημείο 9, γίνεται προσπάθεια εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας σε κάποιες εταιρείες.

«Είναι θέμα αξιοπρέπειας, είναι θέμα στήριξης της πατρίδας μας και αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», ανέφερε.

Ο κ. Πιερίδης είπε επίσης ότι η μη αποχώρηση σήμερα 247 εργαζομένων, θα στοιχίζει περίπου στην εταιρεία 1,2 εκ. κάθε μήνα που περνά. Ανέφερε επίσης ότι οι αποζημιώσεις των 17 εκ. ευρώ που θα δίνονταν σε αυτή την περίπτωση, προνοείται να δοθούν σταδιακά με την πρώτη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πρόκειται είπε για ποσό 4-4,5 εκ. που θα προήρχετο από τις εξοικονομήσει που θα γίνονταν με την αποχώρησή τους.

Είπ

Keywords
Τυχαία Θέματα