Αυξήθηκε στο 6% το 2013 η παγκόσμια ανεργία και παραμένει ανοδική η τάση

14:57 23/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η ασθενής ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει αποτύχει να οδηγήσει σε βελτίωση των αγορών εργασίας, με τον αριθμό των ανέργων παγκοσμίως να φθάνει το 2013 σχεδόν τα 202 εκατ., σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Η έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις Απασχόλησης 2014, αναφέρει ότι η αύξηση της απασχόλησης παραμένει αδύναμη, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται – ιδιαίτερα μεταξύ των νέων- και μεγάλος αριθμός αποθαρρυμένων, δυνητικών εργαζομένων παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας.

Κέρδη υπάρχουν σε πολλούς τομείς, σημειώνει η έκθεση, ωστόσο αυτά διοχετεύονται

στις αγορές περιουσιακών στοιχείων κι όχι στην πραγματική οικονομία, καταστρέφοντας τις προοπτικές απασχόλησης μακροπρόθεσμα.

Με βάση τις σημερινές τάσεις, μέχρι το 2018 θα δημιουργηθούν 200 εκατ. θέσεις εργασίας, αριθμός πολύ μικρότερος απ’ ό,τι απαιτείται για να απορροφηθεί ο αυξανόμενος αριθμός νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.

Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, η παγκόσμια ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, αν και σταδιακά, και τα άτομα που θα αναζητούν εργασία θα ξεπεράσουν τα 215 εκατ. μέχρι το 2018. Στο διάστημα αυτό, υπολογίζεται ότι περίπου 40 εκατ. νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνται κάθε χρόνο, ενώ ο αριθμός των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας θα φθάνει τα 42,6 εκατ. το χρόνο.

Το συνολικό ποσοστό της ανεργίας παγκοσμίως θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε χρόνων, μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από την κρίση.

Σύμφωνα με την έκθεση:

Ο αριθμός των ανέργων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 5 εκατ. το 2013 σε περίπου 202 εκατ., δηλαδή ανήλθε στο 6%,

Περίπου 23 εκατ. εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει την αγορά εργασίας, Ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 13 και πλέον εκατομμύρια έως το 2018,

Περίπου 74,5 εκατ. άνθρωποι στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ήταν άνεργοι το 2013, δηλαδή το ποσοστό της νεανικής ανεργίας ανήλθε στο 13,1%,

Περίπου 839 εκατ. εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους ζούσαν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα το 2013,

375 εκατ. εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους ζούσαν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα, το 2013

Η έκθεση τονίζει την επιτακτική ανάγκη για ένταξη των νέων στο εργατικό δυναμικό. Σήμερα, περίπου 74,5 εκατ. άνδρες και γυναίκες ηλικίας κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι, δηλαδή το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 13% και είναι δύο και πλέον φορές μεγαλύτερο από το συνολικό παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες η αδήλωτη απασχόληση είναι διαδεδομένη και ο ρυθμός βελτίωσης της ποιότητας των θέσεων εργασίας επιβραδύνεται. Αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι εξέρχονται του καθεστώτος του φτωχού εργαζομένου. Το 2013 ο αριθμός των εργαζομένων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας –με λιγότερα των 1.25 δολαρίων την ημέρα- μειώθηκε μόνο κατά 2,7% σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κατά την τελευταία δεκαετία, εξαιρουμένων των χρόνων της κρίσης.

Η παγκόσμια ανάκαμψη των αγορών εργασίας εμποδίζεται από το έλλειμμα της συνολικής ζήτησης. Σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, σκληρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος και κατανάλωσης, επιβαρύνουν υπέρμετρα τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, η έλλειψη συντονισμού των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας, με τους εργοδότες συχνά να διστάζουν να προβούν σε προσλήψεις ή μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Η ανεργία έχει επιμηκυνθεί σημαντικά.

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, άτομα που αναζητούν εργασία, βρίσκονται σε αναμονή για διπλάσιο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι προ κρίσης. Επίσης, όλο και περισσότεροι από τους δυνητικούς εργαζόμενους αποθαρρύνονται και παραμένουν εκτός εργατικού δυναμικού, γεγονός που οδηγεί σε υποβάθμιση των δεξιοτήτων τους, απαξίωση, καθώς και αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας.

Με 23 εκατ. ανθρώπους να έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας λόγω αποθάρρυνσης, αλλά και αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας, χρειάζεται πιο δυναμική εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν την αναντιστοιχία δεξιοτήτων.

Η στροφή σε περισσότερο φιλικές προς την απασχόληση πολιτικές και αύξηση των εισοδημάτων, θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επισημαίνει η έκθεση.

Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί η κοινωνική προστασία και η προώθηση της μετάβασης στη δηλωμένη εργασία. Αυτό, επίσης, θα υποστηρίξει τη συνολική ζήτηση και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα