Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15 ευρώ εισηγείται το Υπ. Εργασίας

20:02 18/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κατά 15 ευρώ αναμένεται να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός πρόσληψης από τα 855 ευρώ που είναι σήμερα στα 870 ευρώ, με βάση σχετικό διάταγμα που προτίθεται να εκδώσει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο κατώτατος μισθός που παραχωρείται μετά από εξάμηνη υπηρεσία του εργαζομένου αυξάνεται από τα 909 ευρώ στα 924 ευρώ.

Η σχετική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα πρέπει να την εγκρίνει έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το διάταγμα.

Την αντίθεσή τους με την πρόταση του

Υπουργείου εξέφρασαν οι οργανώσεις των εργοδοτών που έκαναν λόγο για επιδείνωση του προβλήματος της ανεργίας, ενώ ικανοποίηση εξέφρασαν ΣΕΚ και ΠΕΟ παρά το ότι, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι τους, η πρόταση συντηρεί τα ελάχιστα. Διαφωνία με την πρόταση εξέφρασε η ΔΕΟΚ, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, η προτεινόμενη αύξηση δεν καλύπτει ολόκληρο τον πληθωρισμό και την ΑΤΑ για το 2011.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι κατά τη διαμόρφωση της πρότασής του το Υπουργείο Εργασίας έχει συνυπολογίσει όλους τους παράγοντες.

«Λάβαμε υπόψη μας και την κατάσταση της οικονομίας, και τα επαγγέλματα τα οποία καλύπτονται από το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, και τις θέσεις που έχουν καταθέσει οι δυο πλευρές κατά τη διάρκεια του διαλόγου όπως επίσης και το περιεχόμενο της ειδικής συμφωνίας που έχει γίνει μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτικών οργανώσεων και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το χειρισμό της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Υπουργός, χαρακτηρίζοντας ισορροπημένη την εισήγηση, καθώς, όπως υπογράμμισε, λαμβάνει υπόψη όλους αυτούς του παράγοντες και είναι πλήρως συμβατή με αυτό που έχει συναποφασιστεί αναφορικά με το χειρισμό των μισθολογικών και άλλων αιτημάτων για το 2012.

Εξήγησε πως αυτό που στην ουσία γίνεται είναι ότι παραχωρείται ο τιμάριθμος χωρίς οποιεσδήποτε πρόσθετες αυξήσεις, υποδεικνύοντας πως τα 15 ευρώ μηνιαία αύξηση στον κατώτατο μισθό πρόσληψης, τα οποία αντιστοιχούν σε 0,50 ευρώ ημερησίως περίπου, είναι ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υπέρμετρο βάρος για τις επιχειρήσεις.

«Αυτό που κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την αγοραστική αξία των μισθών και αυτών των εργαζομένων, όπως τη διατηρούμε και για τους άλλους εργαζόμενους μέσα από τη συμφωνία ότι η ΑΤΑ παραχωρείται» πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στον τρόπο υπολογισμού του διάμεσου μισθού συνυπολογίζονται και οι μισθοί στο δημόσιο τομέα και ερωτηθείσα κατά πόσο θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαμόρφωσης του διάμεσου μισθού, η Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι ο τρόπος που διαμορφώνονται οι διάμεσοι μισθοί σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις χώρες είναι με το να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι μισθοί της αγοράς, υποδεικνύοντας πως ως εκ τούτου δεν μπορεί στην Κύπρο να

Keywords
Τυχαία Θέματα