Το ΔΝΤ δεν έλαβε υπόψη τουρισμό και υπηρεσιές, λέει το ΥΠΟΙΚ

19:32 18/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ιδιαίτερα δύσκολο χαρακτηρίζει το 2012 το Υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα με αφορμή τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Κύπρο στο πλαίσιο της έκθεσης για την παγκόσμια οικονομία.

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η απόκλιση μεταξύ των δικών του προβλέψεων και των προβλέψεων του ΔΝΤ για το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2012 οφείλεται

στο ότι το Ταμείο δεν έλαβε υπόψη του την πιθανότητα θετικών προοπτικών στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού, για τους οποίους το ΥΠΟΙΚ προσδοκεί ότι μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια βελτίωσης.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία σε ποσοστό 1,2% του ΑΕΠ για το 2012 και θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% του ΑΕΠ για το 2013, ενώ το ΥΠΟΙΚ προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0,5% του ΑΕΠ για το 2012.

”Το 2012 είναι ιδιαίτερα δύσκολος χρόνος κυρίως λόγω του εξωτερικού παγκόσμιου περιβάλλοντος που επηρεάζει σημαντικά μικρές ανοικτές οικονομίες όπως η Κύπρος, αλλά και λόγω της προσπάθειας που γίνεται από πλευράς Κυβέρνησης για νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και στήριξης του τραπεζικού μας συστήματος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι οι προβλέψεις τόσο του ιδίου όσο και του ΔΝΤ είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι ”η απόκλιση που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έλαβε υπόψη την πιθανότητα θετικών προοπτικών στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού” και τονίζει ότι ”το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί ότι οι πιο πάνω τομείς μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια βελτίωσης”.

Οσον αφορά την ανεργία το Υπουργείο συμφωνεί με την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι θα σταθεροποιηθεί σε ψηλά επίπεδα το 2013, σημειώνοντας ότι βασικός λόγος είναι η αρνητική ανάπτυξη που προβλέπεται για το 2012.

Καταλήγοντας, το Υπουργείο σημειώνει ότι ”παραμένει προσηλωμένο στη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και στην υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων και πολιτικών που θα βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εξετάζει όλες τις παραμέτρους για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα