UNDP και USAID για την ενοικίαση της Αρμενικής Εκκλησίας από το ΕΒΚΑΦ

15:23 5/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε ταχεία επίλυση του ζητήματος της ενοικίασης του συγκροτήματος της Αρμενικής Εκκλησίας και Μοναστηριού στην εντός των τειχών Λευκωσία, κοντά στην πράσινη γραμμή, από το ΕΒΚΑΦ με διαδικασίες «ούτε δίκαιες, ούτε διαφανής», προσβλέπουν UNDP και USAID.

Σε κοινή τους ανακοίνωση για το έργο το οποίο συγχρηματοδοτούν, οι δύο οργανώσεις εκφράζουν την πεποίθηση όπως το θέμα επιλυθεί, ώστε «να μπορέσουν να συνεχίσουν να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των κοινοτήτων της Κύπρου,

πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή ατόμων και οργανισμών για προαγωγή της αμοιβαίας κατανόησης, συνεργασίας και του σεβασμού».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τολμηρή απόφαση την οποία έλαβαν το 2006, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι της Κύπρου και Ελληνοκύπριοι για τη διατήρηση και προστασία του συγκροτήματος της Αρμενικής Εκκλησίας και Μοναστηριού, που βρίσκεται πολύ κοντά στην πράσινη γραμμή στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Το Πρόγραμμα Αναπτύξεως των Ηνωμένων Εθνών –UNDP Action for Cooperation and Trust, με χρηματοδότηση της USAID- συμφώνησαν να υποστηρίξουν αύτη την ευφάνταστη προσπάθεια, όπως αναφέρεται.

«Από το 2006 μέχρι το 2012, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και άλλοι εμπειρογνώμονες – ντόπιοι και ξένοι – εργάστηκαν συμμετοχικά στο έργο αυτό μαζί με την Αρμενική κοινότητα, το EVKAF και τις αρμόδιες Αρχές για να αποκαταστήσουν το μνημείο αυτό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, με στόχο να ενθαρρύνουν την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου

Μετά την επένδυση 3.5 εκ. ευρώ σε αυτό το σημαντικό μνημείο ως ένα αξιόλογο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προστίθεται, η UNDP και η USAID πληροφορήθηκαν περί τα τέλη Αυγούστου ότι το EVKAF ενοικίασε το χώρο με μια διαδικασία προσφορών που δεν ήταν ούτε δίκαιη ούτε διαφανής. «Εκφράσαμε τη σοβαρή ανησυχία μας στο EVKAF για το απαράδεκτο αυτό αποτέλεσμα».

Η Τουρκοκυπριακή ηγεσία, αναφέρεται, έδειξε κατανόηση για τις ανησυχίες μας και συμφώνησε να διερευνήσει το θέμα και να λάβει κατάλληλα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα