Tα γιατί της υγείας

15:35 1/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είναι αλήθεια ότι η καυτερή πιπεριά μπορεί να δημιουργήσει εξάρτηση;

Ναι είναι πιθανό. Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν την καψαϊκίνη, μια χημική ουσία που είναι υπεύθυνη για την ισχυρότατη καυστική γεύση που αφήνει. Η καψαϊκίνη θεωρείται ως μέτρια εθιστική ουσία. Ο εθισμός εκδηλώνεται ως επιθυμία συχνής κατανάλωσης φαγητών με ισχυρά “καυστικές” σάλτσες και πιπέρια. Αυτό οφείλεται στο ότι μόλις

λάβει ο εγκέφαλος τα “σήματα πόνου”, από τους υποδοχείς νευρώνες του στόματος, της μύτης και του φάρυγγα, αρχίζει να αποκρίνεται προκαλώντας έκκριση ενδορφινών (τα “φυσικά παυσίπονα” του οργανισμού). Η έκκριση ενδορφινών δημιουργεί ένα προσωρινό αίσθημα ευφορίας (ψυχολογικό “ανέβασμα”) με συνοδευτικά συμπτώματα όπως: ταχυκαρδία, επιτάχυνση του μεταβολισμού, έντονη σιελόρροια και εφίδρωση του σώματος.

Γιατί λέμε «πρασίνισα από το κακό μου;»

Θα μπορούσε να είναι μια φράση χωρίς νόημα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση. Κάτω από το συκώτι μας έχουμε ένα μικρό όργανο, τη χοληδόχο κύστη, που έχει το ρόλο να απελευθερώνει ένα υγρό πρασινωπού χρώματος (τη χολή) που διευκολύνει την πέψη. Συνήθως, το υγρό απελευθερώνεται λίγο κάθε φορά, αλλά στην περίπτωση έντονων συναισθημάτων, όπως η οργή ή ο έντονος θυμός, η χολή μπορεί να χυθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες. Από εκεί γεννήθηκε ο συσχετισμός μεταξύ του πράσινου χρώματος της χολής και της όψης όποιου είναι πολύ θυμωμένος.

Μία έντονη αγωνία μπορεί να φέρει πυρετό;

Ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις ο πυρετός μπορεί να…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα