O Α. Αριστοτέλους απαντά σε δημοσίευμα για την εργοδότηση Ελλαδιτών στη ΔΕΑ

16:45 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέβαλε αλλεπάλληλες προσπάθειες, στο πλαίσιο της ΔΕΑ αλλά και σε άλλα επίπεδα, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ένσταση της τ/κ πλευράς στην εργοδότηση κοινοτικών ή επιστημόνων από τρίτες χώρες στην Επιτροπή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Αριστος Αριστοτέλους.

Ο κ. Αριστοτέλους

σχολίαζε σημερινό δημοσίευμα  κυπριακής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο “τέσσερις Ελλαδίτες επιστήμονες, δύο αρχαιολόγοι και δύο ανθρωπολόγοι (οι τρεις εξ αυτών κάτοχοι διδακτορικών τίτλων), που προσελήφθησαν τον περασμένο Μάιο στη θέση του Έκτακτου Αρχαιολόγου και Ανθρωπολόγου Καθορισμένης Διάρκειας αντίστοιχα, στο Γραφείο του Εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής Πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, βρέθηκαν στο δρόμο, έπειτα από απαίτηση των Τούρκων”.

Οπως γράφει η εφημερίδα, η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείτο να αποδεχθεί τη συμμετοχή Ελλαδιτών στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους και επέμενε στη θέση της, παρά τις προσπάθειες της ε/κ ομάδας να καμφθούν οι αντιρρήσεις.

Ο κ. Αριστοτέλους, με αφορμή το δημοσίευμα, αναφέρει ότι “κατεβλήθησαν αλλεπάλληλες προσπάθειες από ελληνοκυπριακής πλευράς, τόσο στα πλαίσια της ΔΕΑ καθώς και σε άλλα επίπεδα από άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς του δημοσίου, χωρίς ωστόσο τελικά να ξεπεραστεί το πρόβλημα, γεγονός που άφηνε πλέον στα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών να χειριστούν περαιτέρω το όλο ζήτημα και προφανώς η μη εξεύρεση εναλλακτικής λύσης για την απασχόλησή τους οδήγησε στον τερματισμό του συμβολαίου τους”.

Στη δήλωση στο ΚΥΠΕ ο κ. Αριστοτέλους εκφράζει τη λύπη για την εξέλιξη και “για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι άμεσα επηρεαζόμενοι επιστήμονες” και τονίζει ότι “το όλο έργο της ΔΕΑ χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση καθώς επίσης και ομαλές συνθήκες στη λειτουργία της, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη λεπτή φάση που σήμερα διέρχεται το πρόγραμμα”.

Διευκρινίζει παράλληλα ότι η ΔΕΑ είναι τριμελής Επιτροπή αποτελούμενη από ένα Ελληνοκύπριο και ένα Τουρκοκύπριο Εκπρόσωπο από τις αντίστοιχες κοινότητες και ένα Τρίτο Μέλος που εκπροσωπεί τον ΟΗΕ και εργάζεται και λαμβάνει τις αποφάσεις της στη βάση της ομοφωνίας. Εαν ένα μέλος διαφωνεί, προσθέτει, οποιοδήποτε θέμα δεν μπορεί να προωθηθεί.

Όσον αφορά την εργασιακή πτυχή του θέματος των επιστημόνων που προσλαμβάνονται για να εργαστούν στο πρόγραμμα της ΔΕΑ, ο κ. Αριστοτέλους αναφέρει ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του γραφείου του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου, αλλά ένα ζήτημα το οποίο χειρίζονται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με βάση τις σχετικές νομοθεσίες και κανονισμούς και το κοινοτικό κεκτημένο.

“Εξ όσων είναι γνωστό μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και οι πρόσφατες προσλήψεις 14 εκτάκτων επιστημόνων, στους οποίους περιλαμβάνονταν και 4 κοινοτικοί (Ελλαδίτες) για να απασχοληθούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 στο πρόγραμμα της ΔΕΑ, οπότε και θα επαναπροκηρύσσονταν οι θέσεις”, αναφέρει.

Ο κ. Αριστοτέλους ανέφερε περαιτέρω ότι στο επίπεδο της ΔΕΑ, όταν τέθηκε από τον

Keywords
Τυχαία Θέματα