Moody’s: Πιθανόν η Ιρλανδία να χρειαστεί κι άλλη βοήθεια

14:24 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ιρλανδία θα χρειαστεί περισσότερα κονδύλια διάσωσης όταν τελειώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα της του χρόνου, σύμφωνα με τους Moody’s, το μοναδικό οίκο αξιολόγησης που έχει υποβαθμίσει τη χώρα σε επίπεδο «σκουπιδιών».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο οίκος αναφέρει στην ετήσια πιστωτική έκθεσή του για τη χώρα ότι «η Ιρλανδία έχει κάνει προκαταρκτικά βήματα σε μια προσπάθεια να γυρίσει στις αγορές σε μια βιώσιμη βάση, από τις οποίες είχε αποκλειστεί από τον Οκτώβριο

του 2010».

«Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας ΕΕ/ΔΝΤ στο τέλος του 2013 τελειώσει, αυτό θα σηματοδοτήσει μια εκ νέου ανάγκη για επίσημη χρηματοδότηση , πιθανόν υπό τη μορφή ενός προληπτικού προγράμματος», γράφει η έκθεση.

Η Κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα χρειαστεί 2ο πακέτο διάσωσης, ενώ πέντε από τους έξι οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters το Σεπτέμβριο δήλωσαν ότι δεν θεωρούν ότι ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας θα είναι απαραίτητο.

Το χρέος της Ιρλανδικής Κυβέρνησης ωστόσο αναμένεται να παραμείνει γύρω στο 120% του ΑΕΠ του χρόνου και οι Moody’s αναφέρουν ότι η αξιολόγηση που έδωσαν του Ba1 αντικατοπτρίζει μια μεγάλη επιδείνωση της οικονομικής ισχύς της Κυβέρνησης μετά από μια ακριβή διάσωση των τραπεζών και σκληρή οικονομική ύφεση.

Οι οίκοι Standards & Poor’s και Fitch εξακολουθούν να αξιολογούν το ιρλανδικό χρέος τρεις μονάδες πάνω από «σκουπίδια», όμως έχουν μαζί με τους Moody’s εκτιμήσει ότι η Ιρλανδία έχει αρνητική προοπτική.

Οι Moody’s αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις τους αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο σχέδιο μείωσης του ελλείμματος της χώρας λόγω συνεχιζόμενων αδυναμιών της ιρλανδικής οικονομίας και επιπλοκών που μπορεί να προκληθούν από την ευρύτερη κρίση της ευρωζώνης.

Προσθέτουν όμως ότι τα σχόλια που γίνονται στην ετήσια έκθεση του οίκου δεν αποτελούν δράση αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα