‘H συνάντηση του Greentree εμπεριέχει οφθαλμοφανείς κινδύνους’

12:51 17/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η συνάντηση του Greentree στις 22-24 Ιανουαρίου είναι πρόδηλο ότι εμπεριέχει οφθαλμοφανείς κινδύνους, δήλωσε σήμερα ο Γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι ”δυστυχώς η σημερινή κατάσταση στις απευθείας διαπραγματεύσεις είναι το ‘χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου’.

«Για το οποίο», όπως είπε, «είχαμε προειδοποιήσει από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση και χωρίς γεφύρωση επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού όπως

προέβλεπαν η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η συμφωνημένη επιστολή Γκαμπάρι».

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι «οι απαράδεκτες υποχωρήσεις που υπήρξαν στη συνέχεια όχι μόνο δεν απέφεραν τα αναμενόμενα ανταλλάγματα αλλά οδήγησαν σε περαιτέρω έκρηξη της τουρκικής αδιαλλαξίας».

«Με απόρριψη των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, με απαίτηση συνομολόγησης διεθνών συμβάσεων από τα «συνιστώντα κρατίδια», με διαχωρισμό της εξωτερικής πολιτικής, με απαίτηση κήρυξης της λύσης ως πρωτογενούς δικαίου και με άρνηση συζήτησης του εδαφικού, του περιουσιακού και των εποίκων εκτός αν ορισθεί Διεθνής Διάσκεψη», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «είχαμε εισηγηθεί πριν από την προηγούμενη συνάντηση του Greentree ότι έπρεπε να τεθούν όροι και προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση νέας συνάντησης. Δεν εισακουστήκαμε. Είχαμε εισηγηθεί να ζητήσουμε αναβολή της νέας συνάντησης. Δεν εισακουστήκαμε».

Ανέφερε ότι «η συνάντηση του Greentree στις 22-24 Ιανουαρίου είναι πρόδηλο ότι εμπεριέχει οφθαλμοφανείς κινδύνους. Για πιέσεις και εκβιασμούς με στόχο επιδιαιτησία, χρονοδιαγράμματα και διεθνή Διάσκεψη».

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε να εξέλθουμε αλώβητοι. Πράγμα ωστόσο πολύ αμφίβολο αφού δεν υπήρξε έγκαιρα η αναγκαία στρατηγική. Ούτε υπήρξε η αναγκαία ενημέρωση. Ούτε καν για το έγγραφο – περίγραμμα λύσης που επιδόθηκε εν αγνοία του Εθνικού Συμβουλίου».

Ο κ. Παπαδάκης είπε, επίσης, ότι η ΕΔΕΚ εισηγήθηκε στο χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο «την πραγματοποίηση, μετά το Greentree, πολυήμερων συνόδων του Εθνικού Συμβουλίου για επαναχάραξη της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης των σημερινών αδιεξόδων και κινδύνων».

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, κατέληξε, «θα είναι έτοιμο να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για μια πορεία εθνικής σωτηρίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα