Fitch: Μεγαλύτερες οι διαφορές από τις ομοιότητες των τραπεζικών συστημάτων Κύπρου και Μάλτας

19:41 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι διαφορές των τραπεζικών συστημάτων Μάλτας και Κύπρου είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις ομοιότητες τους, κάτι που σημαίνει ότι ο τραπεζικός τομέας της Μάλτας δεν παρουσιάζει το ίδιο επίπεδο κινδύνου για το κράτος που παρατηρήθηκε στην Κύπρο, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch

Ratings.

Σε ειδική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο διεθνής οίκος συγκρίνει το μέγεθος του τραπεζικού τομέα της Μάλτας και της Κύπρου, τις πηγές χρηματοδότησής των δύο συστημάτων, την ποιότητα του ενεργητικού τους και την κεφαλαιοποίηση.

Ενώ τόσο η Μάλτα όσο και η Κύπρος έχουν φαινομενικά μεγάλο τραπεζικό τομέα, που υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθος των οικονομιών τους και ο οποίος βασίζεται σε κάποιο βαθμό από τη χρηματοδότηση από καταθέτες μη κατοίκους, μια πιο προσεκτική εξέταση, σύμφωνα με τον οίκο, αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές.

Ο Fitch σημειώνει ότι το σύνολο του τραπεζικού τομέα της Μάλτας έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 789% του ΑΕΠ της χώρας, καθιστώντας τον τομέα τον δεύτερο μεγαλύτερο (μετά το Λουξεμβούργο) στην Ευρωζώνη και μεγαλύτερο από αυτόν της Κύπρου, όπου το συνολικό τραπεζικό ενεργητικό ανερχόταν το 2012 στο 672% του κυπριακού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, με βάση τις κατηγοριοποιήσεις που χρησιμοποιεί η Κεντρική Τράπεζα της Μάλτας, “διεθνείς τράπεζες” με αμελητέους δεσμούς με την εγχώρια οικονομία έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 494% του ΑΕΠ. Οι “βασικές εγχώριες τράπεζες», που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την εγχώρια οικονομία και θεωρούνται σημαντικά συστημικές διαθέτουν ενεργητικό ύψους 218% του ΑΕΠ.

“Μη βασικές εγχώριες τράπεζες”, με μικρότερες εργασίες και δεσμούς με την την εγχώρια οικονομία διαθέτουν συνολικό ενεργητικό 77% του ΑΕΠ.

“Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση της Μάλτας θα στηρίξει τις βασικές εγχώριες τράπεζες, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να στηρίξει μη βασικές εγχώριες τράπεζες και θα είναι πολύ απίθανο να στηρίξει τις διεθνείς τράπεζες (όπου η στήριξη θα προέλθει από τη μητρική τράπεζα ή την Κυβέρνηση στην οποία ανήκει η τράπεζα)”, σημειώνει.

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης σε μια τουλάχιστον από τις βασικές εγχώριες τράπεζες, HSBC Bank Malta, θα πρέπει να προέλθει από τη μητρική εταιρεία.

“Έτσι, μια ενδεχόμενη υποχρέωση για στήριξη των τραπεζών από την Κυβέρνηση της Μάλτας – περίπου 128% του ΑΕΠ – είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό, τι στην Κύπρο, όπου ο εγχώριος τραπεζικός τομέας, που αντιπροσωπεύει το 466% του κυπριακού ΑΕΠ, αποδείχθηκε πάρα πολύ μεγάλος για στήριξη από την Κυβέρνηση”, προσθέτει.

Επιπλέον, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το τραπεζικό σύστημα της Μάλτας είναι επίσης λιγότερο ευάλωτο στον αποσταθεροποιητικό παράγοντα της απόσυρσης καταθέσεων από μη κατοίκους (68,8%, σε σύγκριση με 37% στην Κύπρο).

Σημειώνει ότι η πλειοψηφία αυτών των καταθέσεων είναι σε διεθνείς τράπεζες, κυρίως καταθέσεις των μητρικών τραπεζικών ομίλων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν χαμηλότερο κίνδυνο διαφυγής κεφαλαίων από τους άλλους τύπους των ξένων καταθέσεων (όπως είναι οι καταθέσεις πλούσιων αλλοδαπών).

Μόνο το 17% των καταθέσεων στις εγχώριες βασικές τράπεζες της Μάλτας είναι από μη κατοίκους, προσθέτει.

Όσον αφορά το μέλλον, ο οίκος Fitch προειδοποιεί ότι μια πιθανή μακροπρόθεσμη αλλαγή στη στάση των ευρωπαϊκών (και παγκόσμιων) αρχών για τα υπεράκτια χρηματοοικονομικά κέντρα θα δημιουργήσει κάποιο κίνδυνο στο “επιχειρηματικό μοντέλο” των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Μάλτας.

Αναφέρει επίσης ότι οι χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες αντιπροσώπευαν το 8% του ΑΕΠ της Μάλτας το 2011 (9% στην Κύπρο – 5% στην Ευρωζώνη κατά μέσο όρο), αλλά το ποσοστό αυτό δεν λαμβάνει υπόψη άλλους τομείς που υποστηρίζουν αυτή τη δραστηριότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα