Προσεκτική η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ

19:07 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, αλλά και οι δηλώσεις που έκανε κατά την παρουσίαση, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, κινούνται στη λογική των λεπτών ισορροπιών, προφανώς για να μην διαταράξουν το κλίμα ενόψει της πρωτοβουλίας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Στην έκθεση που υιοθετήθηκε σήμερα από την Κομισιόν

και θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Ιούνιο, η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που κάνει άλλωστε σε ετήσια βάση από το 2009. Ωστόσο ο κ. Φούλε φρόντισε να υπογραμμίζει την ανάγκη επίλυσης των διμερών προβλημάτων που έχουν τα Σκόπια με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ώστε η διαδικασία της διεύρυνσης να μην εισάγει πρόσθετα προβλήματα στην ΕΕ.

Για τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες, η έκθεση αναφέρει ότι σημειώθηκε πρόοδος τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Βουλγαρία. Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας έχουν λάβει μια νέα ώθηση, ανέφερε ο κ. Φούλε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματευτές θεωρούν ότι μπορεί να φτάσουν σε συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για της αλυτρωτικές θέσεις των Σκοπίων έναντι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο κ. Φούλε ήταν επισήμανε ότι υπάρχουν σαφή κριτήρια που ακολουθεί η Κομισιόν σχετικά με τις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι υποψήφιες χώρες για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι πολύ σημαντικό τμήμα των κριτηρίων, και η επίλυση των διμερών προβλημάτων είναι μια από τις βασικές μας προτεραιότητες, είπε ο κ. Φούλε, προσθέτοντας ότι η διαδικασία της διεύρυνσης δεν πρέπει να εισάγει στην ΕΕ διμερή προβλήματα, γι’ αυτό καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλυθούν πριν ξεκινήσει η διαδικασία. «Η διεύρυνση έχει στόχο την ενδυνάμωση της ΕΕ και όχι την αύξηση των προβλημάτων», κατέληξε ο Επίτροπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα