Eγκριση του νομοσχεδίου για ΜΔΠ ενόψει τυχόν ένταξης στο Μηχανισμό ζήτησε ο ΥΠΟΙΚ

18:32 18/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη έγκρισης το συντομότερο δυνατό από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΜΔΠ) ώστε να μπορέσει η Κύπρος να υπερασπιστεί τις θέσεις της στην ΕΕ, σε περίπτωση που αποταθεί στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, μιλώντας ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Με την έγκριση του νομοσχεδίου «θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε

συνεπείς, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η προώθηση αυτού του νομοσχεδίου, το οποίο προκύπτει από μία σύμβαση την οποία η Κύπρος έχει αποδεχτεί και έχει υπογράψει», τόνισε ο κ. Σιαρλή

Ανέφερε ότι «το ΜΔΠ είναι ένα πρόγραμμα σταθερότητας και δεν έχει σχέση με τον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, ο οποίος έχει τους δικούς του κανόνες», σημειώνοντας ότι το ΜΔΠ βασίζεται πάνω στη συνθήκη την οποία υπέγραψαν όλα τα μέλη της ΕΕ, εκτός της Αγγλίας και της Τσεχίας.

Οι Βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις τόσο για την πρακτική εφαρμογή του ΜΔΠ όσο και για το κατά πόσον η εφαρμογή του θα επηρεάσει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Σε σχέση με τον τρόπο που διασφαλίζεται η ανάπτυξη με το ΜΔΠ, ο κ. Σιαρλή εξήγησε ότι «όταν ένας φτιάχνει ένα προϋπολογισμό αναγκάζεται, γνωρίζοντας τις συνέπειες, να είναι πιο προσεκτικός και συνεπής στο τι μπαίνει σε αυτό τον προϋπολογισμό ούτως ώστε να είναι ρεαλιστικός», ενώ αναφορικά με τη διαδικασία διόρθωσης της παρέκκλισης από το στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που τέθηκε στο ΜΔΠ σημείωσε ότι «υπάρχει πρόνοια όπως μεγάλα έργα ή έργα που έχουν συμβατικές υποχρεώσεις να μην μπορείς να τα σταματήσεις στο μέσο τους ή να τα περικόψεις» και έτσι η διόρθωση της παρέκκλισης «περιορίζεται στις προλήψεις και σε όλα τα άλλα έξοδα».

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος θα πρέπει να είναι στο 2,5% όπως είναι ο στόχος του προϋπολογισμού, ενώ τώρα κινείται στο 3,4%, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να ληφθούν μέτρα για μείωση του ελλείμματος, δεδομένου ότι οι αγορές μας έχουν αποκλείσει, ενώ οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα.

«Κατά συνέπεια η αναγκαιότητα του νοικοκυρέματος στους προϋπολογισμούς γίνεται ακόμη πιο επιτακτική», είπε, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο είναι διαχρονικό ούτως ώστε «να βάλει ένα πλαίσιο εντός του οποίου μελλοντικές προετοιμασίες προϋπολογισμών να έχουν μία αίσθηση νοικοκυρέματος και να μην δημιουργούν υπερβολικά ελλείμματα που είναι και μία σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κύπρο».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος χαιρέτισε το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης έναντι της ΕΕ έχουν υιοθετηθεί και «σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν αφομοιωθεί στο νομοσχέδιο», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι δικές μας επιφυλάξεις/ερωτήματα είχαν να κάνουν με την πρακτική εφαρμογή αυτού του συστήματος».

Ανέφερε ότι οι Βουλευτές θέλουν να βεβαιωθούν ότι «το νομοσχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα