5 τροφές που ρίχνουν τη χοληστερίνη

13:02 10/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μάθετε ποιες τροφές μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη σας και προστατεύστε την υγεία σας τρώγοντας έξυπνα.

Όσπρια

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα. Οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στην απομάκρυνση της από τον οργανισμό. Τα όσπρια, τα δημητριακά και το ψωμί ολικής άλεσης είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα καρύδια, αλλά και οι περισσότεροι ξηροί καρποί

είναι ιδανικά τρόφιμα για τη μείωση της χοληστερίνης. Αποφύγετε ωστόσο τους αλατισμένους ειδικά αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν και δεν είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου οι ξηροί καρποί μειώνουν τη χοληστερόλη, οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την ιδιότητα τους στις φυτικές στερόλες που περιέχουν, οι οποίες προστατεύουν τα αγγεία μας.

Βρώμη

Από μια πρόσφατη ανάλυση 12 μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 1000 άτομα διαπιστώθηκε ότι όσοι εμπλούτισαν τη διατροφή τους με βήτα γλυκάνες, οι οποίες βρίσκονται λ.χ. στα δημητριακά που περιέχουν βρώμη και στα παξιμάδια βρώμης, παρουσίασαν μείωση της χοληστερίνης τους πάνω από 5 % σε διάστημα 3 μηνών.

Ελαιόλαδο

Tα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει το ελαιόλαδο, δεν μειώνουν, ούτε όμως αυξάνουν τη χοληστερίνη. Βοηθούν ωστόσο στην ενίσχυση των τοιχωμάτων των αρτηριών καθιστώντας τις λιγότερο ευάλωτες σε τυχόν βλάβες που μπορεί να τους προκαλέσει η χοληστερίνη.

Πορτοκάλια

Όπως προέκυψε από επισκόπηση 84 παλαιότερων μελετών, όσοι λαμβάνουν τουλάχιστον 2 γραμμάρια φυτοστερόλες την ημέρα (ποσότητα που περιέχεται σε 2 ποτήρια πορτοκαλάδας εμπλουτισμένης με στερόλες) μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης τους κατά 8 %. Άλλα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες είναι η μαργαρίνη, το γάλα σόγιας, ορισμένα τυριά και κάποια είδη ψωμιού.

Αν έχετε αυξημένη χοληστερίνη θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας γιατί μπορεί να χρειαστείτε παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα