Τι πρέπει να αλλάξει το LinkedIn εδώ και τώρα

13:06 28/12/2011 - Πηγή: Gugoo

Ας ξεκινήσω με το τι είναι το LinkedIn. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δίκτυο, στο οποίο πάνω από 100 εκατομμύρια επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να e-συναντηθούν, σωστά; Μπορεί κάλλιστα δηλαδή να χαρακτηριστεί ως ένα networking event. Σε ένα τέτοιο event, ο επισκέπτης θέλει να επεκτείνει τους κύκλους του, και για να το πετύχει αυτό ξεκινάει με μια χειραψία και ένα «χάρηκα» σε κάποιον άγνωστο παραβρισκόμενο. Διαφωνεί κανείς; Δε νομίζω.

Ωστόσο, το LinkedIn

έχει μια πολιτική που δεν επιτρέπει στα μέλη του να ενεργούν με την παραπάνω λογική. Όταν προσθέτετε κάποιον, η επιλογή του «I don’t know this person» υπάρχει. Ως εκ τούτου, το LinkedIn θέλει τους χρήστες του να συνδέονται μόνο με ανθρώπους που ήδη γνωρίζουν.

Για μια στιγμή! Πού είναι το πραγματικό πνεύμα της δικτύωσης; Τι θα συμβεί αν, για παράδειγμα, θέλω να συνδεθώ με έναν επαγγελματία που δεν γνωρίζω προσωπικά, αλλά σκοπεύω ή θέλω να συναντήσω στο εγγύς μέλλον; Προσθέτοντας τον / την στη λίστα των επαφών μου θα ήταν ένα ιδανικό ξεκίνημα. Βέβαια, θα με ρωτήσετε «τι θα συμβεί αν ο εκάστοτε επαγγελματίας δεν θέλει να αποδεχθεί την πρόσκλησή;» Ένα απλό κουμπί «reject invitation» είναι η απάντηση.

Πάντως είναι γεγονός ότι ακόμα κι έτσι, οι χρήστες προσθέτουν άτομα που δε γνωρίζουν, είτε χρησιμοποιώντας την ένδειξη «friend» ή επιλέγοντας ότι είναι μέλη ενός κοινού group. Το LinkedIn το γνωρίζει αυτό πολύ καλά και οφείλει να το παραδεχτεί.

Κατά τη γνώμη μου, το «I don’t know this person» θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα επιλογή «I’d like to know this person». Όταν ένας χρήστης κάνει κλικ σε αυτό, τότε ένα πλαίσιο κειμένου, όπου η προσωπική σύσταση μπορεί να γραφτεί, θα εμφανιστεί. Αφού η πρόσκληση αποσταλλεί, το άλλο μέρος έχει το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα. Εάν εγκριθεί, τότε η νέα επαφή θα προστεθεί σε μια κατηγορία επαφών, για παράδειγμα «επαφές LinkedWill». Οι επαφές της ομάδας αυτής θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ορισμένες λειτουργίες LinkedIn. Για παράδειγμα, μια «LinkedWill επαφή» δε θα είναι διαθέσιμη για την ανταλλαγή συστάσεων (recommendations).

Η ομάδα του LinkedIn θα πρέπει να έχει κατά νου αυτό που ζητούν οι χρήστες. Θέλουν να είναι μέλη ενός κοινωνικού δικτύου για professionals για δύο λόγους: πρώτον για να κρατάνε επαφή με τα connections τους και δεύτερον για να κάνουν νέα. Με την εισαγωγή των «LinkedWill επαφών», και οι δύο πλευρές θα μένουν ικανοποιημένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα