Η «τιτανομαχία» με αριθμούς

Ο Βασίλης Γαλούπης αναλύει με τη γλώσσα των αριθμών στο gazzetta.gr τον μεγάλο τελικό του Champions League ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σύμφωνοι. Το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ’ όλα πάθος, τεχνική, βαριές φανέλες, θέαμα, συναίσθημα! Αυτά μας γοητεύουν, αυτά μας κάνουν να το αγαπάμε και να το παρακολουθούμε. Η τεχνολογία, όμως, έχει βάλει… τσιπάκι και στην μπάλα. Και προσπαθεί να κερδίσει κι αυτή ένα κομμάτι
από την πίτα του γενικού ενδιαφέροντος.

Όλο και πιο συχνά, λοιπόν, βλέπουμε στις οθόνες της τηλεόρασης και των υπολογιστών αριθμούς, δείκτες, στατιστικά. Όχι, δεν έχει να κάνει με την ελληνική οικονομία, ούτε με την παγκόσμια κρίση και το ΔΝΤ. Έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο.

Κι όπως συμβαίνει με όλα, άλλοτε οι αριθμοί λένε την αλήθεια κι άλλοτε όχι. Γι’ αυτό πάντα πρέπει να γίνεται συνδυασμός και με άλλα δεδομένα, όπως κυρίως την εικόνα των ομάδων στο γήπεδο, έτσι ώστε να μπαίνουν σωστά στο παιχνίδι και οι δείκτες με τις μετρήσεις, κι όχι να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Διότι αν κάποιος κοιτάει μόνο τα στατιστικά κι όχι τα ματς αυτά καθαυτά, τότε το πιθανότερο είναι να παραπλανηθεί εν τέλει.


ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

Εμείς βάλαμε στο μικροσκόπιο όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους 12 αγώνες που έχουν δώσει μέχρι σήμερα η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γ. στο φετινό τσάμπιονς λιγκ για να κάνουμε την σχετική μελέτη και … ακτινογράφηση. Και τα παρουσιάζουμε για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, αφού όπως είπαμε το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ’ όλα τέχνη και θέαμα, πάθος και συναίσθημα, κι όχι τόσο σκέτοι αριθμοί. Ωστόσο, ίσως κι αυτοί οι δείκτες να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε ένα καλύτερο παζλ για τον αποψινό μεγάλο τελικό.


ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ, ΑΛΛΑ…

Ξεκινάμε, λοιπόν, από μια αφετηρία. Ότι έχουμε να κάνουμε με τις δυο ομάδες που έχουν την μεγαλύτερη κατοχή μπάλας από τους 32 συλλόγους που ξεκίνησαν στο φετινό τσάμπιονς λιγκ. Θέλουν, δηλαδή, να είναι τα αφεντικά των αγώνων, κάτι που δείχνουν και οι σχετικές μετρήσεις. Η Μπαρτσελόνα είναι 1η στην σχετική στατιστική με 62% μέσο όρο ποσοστό κατοχής και η Μάντσεστερ 2η με 58%.

Ωστόσο η Μπάρτσα σε κανένα από τα 12 παιχνίδια της δεν είχε μικρότερη κατοχή από τον αντίπαλο. Έφτασε, μάλιστα, και στο συντριπτικό 75% στο εκτός έδρας ματς με την Ρούμπιν (1-1).

Αντίθετα, η Μάντσεστερ έχασε την κατοχή μπάλας στα δυο παιχνίδια με την Βαλένθια για τους ομίλους (κέρδισε στο ένα, ισοπαλία στο άλλο), εκτός έδρας με την Τσέλσι (νίκησε 1-0) και στον β’ ημιτελικό με την Σάλκε (συνέτριψε την γερμανική ομάδα 4-1).

Αυτό δείχνει πιθανότατα και τις συχνές αλλαγές τακτικής που κάνει ο Φέργκιουσον, ο οποίος πολλές φορές προσαρμόζει το παιχνίδι του ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αγώνα. Κι έτσι αναλόγως, παίρνει την πρωτοβουλία ή, επιλέγει τον δρόμο των αντεπιθέσεων. Αντίθετα, η Μπαρτσελόνα, όπως άλλωστε βλέπουμε και στο γήπεδο, μπαίνει μέσα για να κάνει πάντα το δι
Keywords
Τυχαία Θέματα