Paradis du «lillois»!

Η Λιλ βρίσκεται στον... δικό της Παράδεισο, καθώς κατέκτησε το πρώτο νταμπλ στην Ιστορία της, 57 χρόνια μετά το τελευταίο της πρωτάθλημα και το gazzetta.gr της αφιερώνει περισσότερες από 1.700 λέξεις! Η Λιλ έγινε η 16η ομάδα στην Ιστορία που κατακτά νταμπλ στην Γαλλία, 56 χρόνια μετά τον τελευταίο της τίτλο και 57 μετά το τελευταίο της πρωτάθλημα!
Μία ομάδα που επέστρεψε μόλις το 2000 στην πρώτη κατηγορία και φέτος έφτασε στην κορυφή με εντυπωσιακή πορεία. Το gazzetta.gr αναλύει...

Η σταθερότητα

Από το 2000, που επέστρεψε η Λιλ στην Λιγκ 1, έχουν περάσει μόλις τρεις τεχνικοί από τον πάγκο της. Ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς ήταν εκείνος που κατάφερε να φέρει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία και να θέσει τα θεμέλια για αυτό που θα ακολουθούσε. Επί των ημερών του οι «λιλουά» βρέθηκαν μέχρι και στο Champions League, όπου αντιμετώπισαν μεταξύ άλλων και με τον Ολυμπιακό.

Ο Κλοντ Πιέλ διαδέχθηκε τον Βόσνιο και κατάφερε να... απογειώσει το πρότζεκτ της ομάδας! Εκείνη την περίοδο ο Μισέλ Σεϊντού γινόταν μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της Λιλ και επικρατούσε απόλυτη ηρεμία σε ό,τι αφορούσε τις υποθέσεις της ομάδας. Ο Πιέλ παρέμεινε στον πάγκο για 6 χρόνια, πριν κληθεί από τον Ζαν Μισέλ Ολάς να αναλάβει τη Λιόν. Τη θέση του πήρε ο Ρούντι Γκαρσία, ο οποίος είχε κάνει πολύ καλή δουλειά σε Ντιζόν και Λε Μαν, παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο. Ο 47χρονος τεχνικός ταίριαζε απόλυτα στο προφίλ που έψαχνε ο Σεϊντού και αποφάσισε να του δώσει τα... κλειδιά της ομάδας.

Το σκάουτινγκ και οι ακαδημίες

Αν η Λιλ έχει κάτι για το οποίο είναι πραγματικά περήφανη είναι οι ακαδημίες της και το τμήμα σκάουντινγκ. Τα... λαγωνικά των «λιλουά» βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και παρακολουθούν συνεχώς παίκτες. Έχουν εντοπίσει τον Καντέρ Κεϊτά στο Κατάρ, που αργότερα πουλήθηκε στη Λιόν για 14 εκατ. ευρώ, τον Αντίλ Ραμί, που αγωνιζόταν στην τέταρτη κατηγορία της Γαλλίας και παράλληλα δούλευε ως κηπουρός (!), και από την επόμενη σεζόν θα ανήκει στην Βαλένθια και πολλούς άλλους. Οι «νυχτερίδες», μάλιστα, πλήρωσαν 6 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν, ενώ η Λιλ είχε ξοδέψει περίπου 40.000 ευρώ... Μέχρι και στα μέρη μας βρίσκονται συχνά πυκνά οι σκάουτς της γαλλικής ομάδας και έχουν παρακολουθήσει αρκετές φορές τους Ανάκογλου και Γεωργιάδη του Πανσερραϊκού...

Οι ακαδημίες της Λιλ είναι ένας άλλος τομέας, στον οποίο έχουν επενδυθεί τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία από τις πωλήσεις παικτών... Η Λιλ δεν έχει την οικονομική δύναμη της Λιόν ή της Μαρσέιγ και οι ακαδημίες είναι ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας της. Από τους βασικούς της ομάδας τη φετινή σεζόν οι Καμπάγ, Αζάρ, Σετζού και Ντεμπουσί προωθήθηκαν από τις ακαδημίες του συλλόγου, ενώ παίκτες όπως ο Κέβιν Μιραλάς, ο Ζαν Μακούν και τα αδέρφια Σεϊρού ξεκίνησαν από τις ακαδημίες της Λιλ και διαπρέπουν αυτή τη στιγμή στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Το παραλίγο... διαζύγιο

Ο Ρούντι Γκαρσία είναι ο τεχνικός της χρονιάς στη Γαλλία, καθώς οδήγησε τη Λιλ στην κατάκτηση το
Keywords
Τυχαία Θέματα