Last tango in Paris!

Ο Βασίλης Σκουντής θυμάται το F4 του 1991 στο Παρίσι, όπου δεν υπήρχε ελληνική παρουσία έπειτα από τρία χρόνια και γράφει για το τελευταίο τάνγκο της θρυλικής ομάδας του Σπλιτ.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣΠΟΤΕ: Τρίτη 16 και Πέμπτη 18 Απριλίου 1991. ΠΟΥ: Palais de Bercy, Παρίσι. ΑΥΤΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ: Ποπ 84 Σπλιτ... ...ΚΙ ΕΜΕΙΣ:
Απόντες για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. ΜVP: Τόνι Κούκοτς H oμάδα που εμφανίστηκε στο Παρίσι (ερήμην ημών των Ελλήνων, καθώς ο Αρης έχασε την “do or die” παρτίδα της τελευταίας αγωνιστικής στο Πέζαρο, ελέω και του Γάλλου διαιτητή Μαρζέν!) ) για να διεκδικήσει το three-peat και να ισοφαρίσει το... προϊστορικό ρεκόρ της ASK Ρίγας ήταν όντως αγνώριστη. Ο Μάλκοβιτς βρισκόταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, ο Ράτζα έπαιρνε όλο το χαρτί στη Μεσατζέρο Ρόμα, ο Ιβάνοβιτς αγωνιζόταν στη Τζιρόνα και ο Σόμπιν είχε μετακομίσει στον Αρη. Συν τοις άλλοις η ομάδα που κατέπληξε στο Μόναχο και στη Σαραγόσα είχε μετονομαστεί από Γιουγκοπλάστικα σε  ΡΟΡ ’84, αλλά φορούσε ακόμη κίτρινα και, διάβολε, είχε καλά κρυμμένο και απείραχτο το μέταλλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.Αγνώριστη, αλλά και πάλι ανίκητη! Με τον (μετέπειτα προπονητή του Παναθηναϊκού)  Ζέλικο Παβλίσεβιτς στον πάγκο και τον απίθανο Αϊβι Λέστερ ως (πρώτο στην Ιστορία της) ξένο , η ομάδα του Σπλιτ πέταξε πάνω στα φτερά του Σάβιτς και του Κούκοτς και το διέπραξε! Αν ο τίτλος στο Μόναχο ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους και εκείνος στη Σαραγόσα υπέρβαση, η νίκη στο Παρίσι συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των θαυμάτων!Με τον Μπόζα στον πάγκο και καθοδηγούμενη από τον καθ’ όλα συναρπαστικό Μοντέρο, η Μπαρτσελόνα έδωσε ρεσιτάλ στον ημιτελικό και έκανε φύλλο και φτερό τη Μακάμπι (101-67). Η ΡΟΡ ’84 σημείωσε μια... επαγγελματική νίκη κατά της Σκαβολίνι και ο τελικός προοιωνιζόταν ως η πολυπόθητη άφιξη των Καταλανών στη Γη της Επαγγελίας. Αμ δε!Ούτε ο Μάλκοβιτς, ούτε η παλιά φρουρά, ούτε το δίδυμο Νόρις-Ορτίθ άλλαξαν το πεπρωμένο. Στον τελικό οι (όχι για πολύ ακόμη ενωμένοι) Γιουγκοσλάβοι παρά την αστοχία του Κούκοτς (4/14 σουτ) απέδειξαν ότι οι αρχές και η φιλοσοφία βρίσκονται υπεράνω προσώπων, ακόμη και συνθηκών ενός αγώνα: στο τέλος της βραδιάς ο Ζόραν Σάβιτς με το ένα του χέρι κρατούσε και ρουφούσε το νέκταρ και με το άλλο  πότιζε την Μπαρτσελόνα με το κώνειο!Ήταν, φαίνεται, γραφτό το τελευταίο (από τα τρία) τάνγκο της η θρυλική ομάδα του Σπλιτ να το χορέψει με τον αέρα αληθινών βιρτουόζων στο Παρίσι, επιβεβαιώνοντας απολύτως τον τίτλο της  ταινίας του Μπερτολούτσι (“Last tango in Paris”). Μόνο που σε αντίθεση με τον Ιταλό σκηνοθέτη, τον Μάρλον Μπράντο και τη Μαρία Σνάιντερ, οι “ζούτκο” πήραν το Όσκαρ και μάλιστα εν μέσω  αποθέωσης! Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ1.      Ποπ ‘84 Σπλιτ2.      Μπαρτσελόνα3.      Μακάμπι Τελ Αβίβ4.      Σκαβολίνι Πέζαρο  ΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ MΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΜΑΚΑΜΠΙ 101-67ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Γκαλιλέα, Αλμέιδα, Σολοθάμπαλ 11, Τράμπο 19, Γκονζάλεθ 6, Μοντέρο 25, Ορτίζ 13, Εστεγέρ, Νόρις 9, Σαν Επιφάνιο 18ΜΑΚΑΜΠΙ: Χένεφελντ 4, Ντάνιελ 5, Γκούντες 4, Μέρσερ 6, Σιμς 11,
Keywords
Τυχαία Θέματα