Το Android γίνεται δέκα χρονών και αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά του Android P

23:50 9/5/2018 - Πηγή: TechBlog

Techblog.gr

Πέρασαν δέκα χρόνια από την πρώτη έκδοση του Android 1.0 και πολλά άλλαξαν από τότε μέχρι σήμερα. Ακόμα περισσότερα όμως είναι τα νέα χαρακτηριστικά του Android P όπως παρουσιάστηκαν στο Google I/O 2018, με την AI να πρωταγωνιστεί.

Η πρώτη λειτουργία που ανακοινώθηκε έχει να κάνει με

τη μπαταρία και πιο συγκεκριμένα το χαρακτηριστικό “Adaptive Battery”. Όταν ο χρήστης έχει ενεργοποιημένη τη συγκεκριμένη λειτουργία, ο μηχανισμός Machine Learning ξεχωρίζει ποιές εφαρμογές χρησιμοποιούνται λιγότερο και περιορίζει την κατανάλωση μπαταρίας για αυτές τις εφαρμογές. Αυτό γίνεται γιατί το λειτουργικό σύστημα “μαθαίνει” το πόσο συχνά χρησιμοποιούμε την κάθε εφαρμογή στο smartphone μας και κατανέμει την ενέργεια περισσότερο στις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε πιο συχνά.

Οι μετρήσεις της Google έδειξαν πως κατάφεραν να μειώσουν κατά 30% την ενέργεια σε εφαρμογές που δε χρησιμοποιούνται συχνά, με αποτέλεσμα την αύξηση της αυτονομίας της συσκευής.

Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει και τον τομέα της φωτεινότητας της οθόνης. Μέχρι τώρα είχαμε την επιλογή να ρυθμίσουμε τη φωτεινότητα στην αυτόματη επιλογή για να προσαρμόζεται ανάλογα με το φωτισμό γύρω μας. Η λειτουργία “Adaptive Brightness” δε λαμβάνει υπ όψιν της μόνο το φωτισμό αλλά και τις γενικές ρυθμίσεις στη συσκευή του χρήστη καθώς και το περιβάλλον που βρίσκεται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Και έτσι, όποτε ρυθμίζουμε τη φωτεινότητα το Android θα “μαθαίνει” τις προτιμώμενες ρυθμίσεις μας και θα τις προσαρμόζει ανάλογα με το περιβάλλον και τις δραστηριότητές μας.

Έπειτα, έγινε μια αναφορά στη λειτουργία “Predictive Apps” που παρουσιάστηκε το 2017, όπου στο πάνω μέρος της λίστας των apps, εμφανίζονται αυτές που ανοίγουμε πιο συχνά και μάλιστα με τη σειρά που τις ανοίγουμε, με την επιτυχία της πρόβλεψης να βρίσκεται στο 60%. Για το 2018 έχουμε τα “App Actions” όπου στη λίστα με τις εφαρμογές, εμφανίζονται δύο ενέργειες που κάνουμε πιο συχνά, όπου στο demo που παρουσιάστηκε εμφανιζόταν η δυνατότητα κλήσης ενός προσώπου και η έναρξη μιας αθλητικής δραστηριότητας μέσα σε μια εφαρμογή ανάλογου περιεχομένου. Αυτό γίνεται γιατί μέσω του machine learning το κινητό “καταλαβαίνει” τι κάνει ο χρήστης με αυτό και με ποιά σειρά αλλά και πότε κάνει το κάθε τι.

Επίσης, έγινε αναφορά και στα “Slices” τα οποία εμφανίζονται όταν αναζητούμε κάτι στη google search bar. Πρόκειται για συντομεύσεις μέσα σε μια εφαρμογή που αναζητούμε, οι οποίες συντομεύουν τις ενέργειες τις οποίες αναμένεται να επιλέξουμε. Για παράδειγμα, στο demo έγινε αναζήτηση μιας εφαρμογής για εύρεση οδηγού taxi και μόλις την πληκτρολόγησε, εμφανίστηκαν οι επιλογές μαζί με το κόστος και την απόσταση, για να μεταφέρει το χρήστη είτε στο σπίτι του είτε στη δουλειά του, εξοικονομώντας χρόνο χωρίς να ανοίξουμε καν την εφαρμογή που αναζητήσαμε.

Είναι αυτονόητο πως δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά και στο Machine Learning, με την ανακοίνωση του ML Kit, ένα σετ με API (Application Programming Interface) το οποίο θα λειτουργεί σε Android και iOS, και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές για την αναγνώριση φωτογραφιών, κειμένου, προσώπων, bar code, τοποθεσιών και τη δυνατότητα χρήσης των smart reply. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να γίνουν οι εφαρμογές ακόμα πιο έξυπνες και ικανές να προσαρμοστούν και να “μάθουν” τις συνήθειες του κάθε χρήστη ανάλογα με το πως τις χρησιμοποιεί.

Όσον αφορά το user interface του Android, αναφέρθηκε πως κάθε χρόνο γίνονται προσπάθειες για να το κάνουν ακόμα πιο απλό, με τη φετινή χρονιά να γίνονται αλλαγές στο navigation και το multitasking της συσκευής, κάνοντάς τα ακόμα πιο εύκολα προσβάσιμα και κατανοητά στους χρήστες.

Μόλις ο χρήστης κάνει swipe up, εμφανίζεται το multitasking και κάνοντας δεύτερο swipe up, εμφανίζεται ολόκληρη η λίστα με τις εγκατεστημένες εφαρμογές.

Στις ενεργοποιημένες εφαρμογές στο multitasking υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουμε κείμενο και μέσω του smart selection, έχοντας ο χρήστης επιλέξει το όνομα ενός μουσικού συγκροτήματος, του εμφανίζεται μια σειρά από εντολές και μια από αυτές είναι η δυνατότητα να ακούσει το συγκεκριμένο συγκρότημα σε εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής. Επίσης, έχουμε τη ρύθμιση της έντασης του ήχου της συσκευής, όπου τα κουμπιά στην οθόνη έχουν τοποθετηθεί κάθετα και πλέον όταν αυξομειώνουμε την ένταση του ήχου, αυτή έχει να κάνει με την ένταση του οπτικοακουστικού υλικού της συσκευής μας.

Τέλος, μια ακόμα αλλαγή έχει να κάνει με τον προσανατολισμό της οθόνης, όπου πλέον, όταν τον έχουμε κλειδωμένο στο να εμφανίζεται η οθόνη μόνο σε κάθετη διάταξη, όταν γυρίσουμε τη συσκευή μας σε οριζόντια διάταξη, εμφανίζεται στην οθόνη ένα μικρό κουμπί το οποίο, κατ’ επιλογή μας μπορούμε να αλλάξουμε τη διάταξη μέσα σε αυτήν την εφαρμογή σε οριζόντια.

Techblog.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα