Τεχνολογικό θαύμα: Περπατά με εξωσκελετό τον οποίο ελέγχει με το μυαλό του

Techblog.gr

Ένας άνθρωπος που δεν είχε την ικανότητα να κινεί κανένα από τα άκρα του, μπόρεσε να τα κινήσει χρησιμοποιώντας έναν εγκεφαλικά ελεγχόμενο εξωσκελετό. Ο 28χρονος άντρας από τη Λυών της Γαλλίας, γνωστός ως Thibault, έπεσε από το μπαλκόνι του ύψους 12 και πλέον μέτρων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί ο νωτιαίος μυελός του και να παραλύσει από τους ώμους και κάτω. Οι μόνες αντιδράσεις που παρουσίαζαν τα άκρα του ήταν κάποιες κινήσεις

των δικέφαλων μυών και του αριστερού χεριού, με το οποίο χειρίζεται την αναπηρική καρέκλα.

Η μελέτη και το αποτέλεσμα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ στη Γαλλία, του κέντρου βιοϊατρικών ερευνών Clinatec και του ερευνητικού κέντρου CEA, εμφύτευσαν συσκευές εγγραφής και στις δύο πλευρές του κεφαλιού του Thibault. Έτσι, κατάφεραν να καλύψουν τον αισθητικοκινητικό φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη λειτουργία της κίνησης και των αισθήσεων.

Τα πλέγματα ηλεκτροδίων συγκέντρωσαν τα εγκεφαλικά σήματα και τα διαβίβασαν σε έναν αλγόριθμο αποκωδικοποίησης, ο οποίος μεταμόρφωσε τα σήματα σε κινήσεις και διέταξε έναν ρομποτικό εξωσκελετό να τις εκτελέσει.

Επί δύο χρόνια, ο Thibault εκπαίδευσε τον αλγόριθμο ώστε να αντιλαμβάνεται τις σκέψεις του, ελέγχοντας έναν χαρακτήρα μέσα σε ένα βιντεοπαιχνίδι, τον οποίο έκανε να περπατάει και να αγγίζει αντικείμενα.

Πριν τελικά χρησιμοποιήσει τον εξωσκελετό, ο Thibault έλαβε ειδική εκπαίδευση σε εικονικό περιβάλλον. Ο εξωσκελετός είναι τοποθετημένος στο σώμα του, ενώ παράλληλα είναι πιασμένος από την οροφή. Ωστόσο, του επιτρέπει να περπατάει και να χρησιμοποιεί τα χέρια του.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο Thibault κάλυψε συνολικά 145 μέτρα πραγματοποιώντας 480 βήματα, τόσο εντός του εικονικού περιβάλλοντος όσο και με τη χρήση του εξωσκελετού.

Το μέλλον

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πρόκειται για πειραματική θεραπεία. Ωστόσο, είναι απόλυτα θετικοί και πιστεύουν ότι, μόλις ολοκληρώσουν την έρευνα τους, η τεχνολογία αυτή θα μπορέσει να βελτιώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Πλέον, η ομάδα έχει στο δυναμικό της τον Thibault και τρεις ακόμη ασθενείς, οι οποίο δοκιμάζουν την τεχνολογία. Ο επόμενος στόχος της ομάδας είναι να καταφέρουν οι συμμετέχοντες να περπατήσουν χωρίς ο εξωσκελετός να είναι δεμένος στην οροφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα