Λογισμικό στους νέους Mac μπλοκάρει την επισκευή τους από μη εξουσιοδοτημένο service;

Techblog.gr

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Apple, η επισκευή των πρόσφατων MacBook Pro και iMac Pro από μη εξουσιοδοτημένο service είναι αδύνατη εξ αιτίας ενός διαγνωστικού λογισμικού που πρέπει να ελέγχει την κατάσταση των υπολογιστών, το οποίο διαθέτει μόνο το εξουσιοδοτημένο service της εταιρείας.

Είναι γνωστό

πως η Apple θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στις συσκευές της, σε σημείο που πολλοί καταναλωτές την κατηγορούν για αυτήν την τακτική της, η οποία φαίνεται να εφαρμόζεται και στα πρόσφατα MacBook Pro και iMac Pro. Πιο συγκεκριμένα, το Apple T2 chip το οποίο βρίσκεται στα MacBook Pro του 2018 αλλά και στον iMac Pro, διαθέτει ένα διαγνωστικό λογισμικό το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται για να μπορεί το service να “ξεκλειδώσει” για να μπορεί να γίνει η επισκευή τους.

Το T2 chip αφορά τον έλεγχο του system management, του SSD αλλά και στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των υπολογιστών όπως την κρυπτογράφηση των δεδομένων και τα προσωπικά δεδομένα του Touch ID, με την Apple να δείχνει πως δε θέλει να επιτρέψει σε άλλες εταιρείες την πρόσβαση σε αυτά, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, μη εξουσιοδοτημένες εταιρείες service δε μπορούν να επισκευάσουν την οθόνη, τη μητρική, το trackpad, το πληκτρολόγιο αλλά και το Touch ID των MacBook Pro, αλλά και το flash αποθηκευτικό χώρο και τη μητρική των iMac Pro. Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να είναι για την ασφάλεια των καταναλωτών, σύμφωνα με την Apple, αλλά την ίδια στιγμή αποτρέπουν σε third party εταιρείες να επισκευάσουν τους υπολογιστές αυτούς.

Με αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές θα πρέπει να απευθυνθούν στο επίσημο service της Apple σε περίπτωση που χρειαστούν κάποια επισκευή, με το κόστος να είναι μεγαλύτερο από το αν πήγαιναν σε μη εξουσιοδοτημένο service στην περίπτωση που οι υπολογιστές είναι εκτός εγγύησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα