Η Microsoft Research αναπτύσσει μνήμη ολογράμματος για αποθήκευση στο cloud

Εδώ και αρκετά χρόνια η Microsoft εργάζεται πάνω στην αποθήκευση δεδομένων σε γυαλί, με το εν λόγω project να ακούει στο όνομα Project Silica. Αυτή η τεχνολογία έχει όμως έναν μεγάλο περιορισμό, καθώς προορίζεται για εγγραφή μόνο μίας φοράς, χωρίς επιλογή επανεγγραφής δεδομένων.

Η Microsoft

Research ανακοίνωσε ένα νέο project, με την ονομασία Project HSD (Holographic Storage Device), το οποίο έχει ως στόχο την αποθήκευση δεδομένων ως ολογράμματα. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει αρκετά καλύτερη λύση από ότι το γυαλί, καθώς μπορεί να γίνει επανεγγραφή, οπότε ταιριάζει ακόμα περισσότερο στο μοντέλο του cloud.

Για να γίνει εγγραφή ενός ολογράμματος, τα δεδομένα κωδικοποιούνται σε εικόνα 2D και μεταφέρονται μέσω ακτινών. Ο συνδυασμός των ακτινών δεδομένων και των ακτινών αναφοράς γίνεται μέσα σε κρύσταλλο LiNb03, με τα δεδομένα να κωδικοποιούνται ως μοτίβο. Η εγγραφή διάφορων μοτίβων πραγματοποιείται μέσω αλλαγής της γωνίας που χτυπάει η ακτίνα αναφοράς. Αυτό επιτρέπει την κωδικοποίηση πολλών συνόλων δεδομένων στον ίδιο τόμο.

Η ομάδα αναφέρει ότι ο σχεδιασμός του εν λόγω χώρου αποθήκευσης για το cloud τους απελευθερώνει από τους περιορισμούς ανάπτυξης λύσεων για τους καταναλωτές, όπου η μονάδα δίσκου πρέπει να είναι 3,5 ιντσών. Η τρέχουσα λύση έχει σχεδιαστεί ως ράφι αποθήκευσης, επομένως έχουν πολύ περισσότερο χώρο για επέκταση. Βέβαια, η ομάδα θέλει να βελτιώσει τους χρόνου εγγραφής και τη χωρητικότητα στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα