Η Lenovo εξαγοράζει τη Motorola Mobility από τη Google για 3 δισ. δολάρια

Η Google ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την Lenovo για την πώληση του τμήματος Motorola Mobility για το ποσό των 2.91 δισ. δολαρίων Αμερικής. Ο Κινέζος γίγαντας των ηλεκτρονικών θα πληρώσει 1.41 δισ. «κασέρι» και τα υπόλοιπα 1.5 δισ. μέσα σε τρια χρόνια. Ως μέρος της συμφωνίας είναι και η μεταφορά των δικαιωμάτων πάνω από 2000 πατεντών

που κατέχει η Motorola Mobility στη Lenovo.

Επίσης λογότυπα, εφαρμογές, τα πάντα. Ότι ανήκε μέχρι σήμερα στην Google μετά το πέρας της συμφωνίας θα περάσουν όλα στον έλεγχο της Lenovo. Η Google είχε εξαγοράσει από τη Motorola το τμήμα Motorola Mobility και όλες τις πατέντες το 2012 για το ποσό των 12.5 δισ. δολαρίων.

Με αυτό το ποσό η Lenovo αποκτά τον τομέα hardware της Motorola μαζί περίπου με 2000 από τις 17000 πατέντες της Motorola και οι υπόλοιπες από αυτές παραμένουν στην κατοχή της Google όμως η Lenovo θα έχει την άδεια να τις εκμεταλλεύεται. Ούτως ή άλλως ο κύριος σκοπός της Google πίσω από την εξαγορά της Motorola το 2011 για $12.5 δισ. ήταν η απόκτηση των πατεντών της, ώστε να μπορέσει να οχυρωθεί καλύτερα για τον πόλεμο των πατεντών, με κυριότερο αντίπαλό της την Apple.

Φήμες για πιθανή πώληση της Motorola από την Google υπήρχαν ήδη μετά από λίγο καιρό από την εξαγορά της, τονίζοντας από τότε πως η Google δεν ενδιαφερόταν τόσο για την κατασκευή και την πώληση κινητών συσκευών αλλά για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου πατεντών της. Έτσι, πλέον η Google θα περιοριστεί με την ανάπτυξη και πρωώθηση του Android.

Από την πλευρά της η Lenovo ελπίζει ότι θα βρει στην Motorola το μέσο για να «πατήσει το πόδι της» και να αποκτήσει μερίδιο στην αγορά της Αμερικής κάτι που δεν έχει καταφέρι μέχρι τώρα, αν και είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φορητών συσκευών παγκοσμίως, κυρίως λόγω της επιτυχίας της στην κινεζική αγορά. Για αυτό τον λόγο, όπως ανέφερε και ο Larry Page στις δηλώσεις του, η Lenovo σκοπεύει να διατηρήσει την διακριτή εταιρική ταυτότητα της Motorola.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν με αυτή οι αρμόδιες αρχές. Αυτή θα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί περίπου έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Το Project Ara με τα modular smartphones θα παραμείνει στα χέρια της Google.

Keywords
Τυχαία Θέματα