Space News Report – 15.02.2012

Άσχημα τα νέα για την μη επανδρωμένη εξερεύνηση του Άρη, αφού ο Ομπάμα προτείνει σημαντική μείωση των κονδυλίων. Παρόλα αυτά η εξερεύνηση συνεχίζεται με ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Η Ιαπωνία βγάζει από τη ναφθαλίνη το επανδρωμένο της πρόγραμμα ενώ η Ευρώπη δρομολόγησε τον νέο της πύραυλο. Και, πολύ μακριά στο σύμπαν, ένας γαλαξίας νάνος καταβροχθίζει στα κρυφά το συνοδό του.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space

News Report.
————————————————————————————————————————————

Ο Ομπάμα ενώ διαβεβαιώνει ότι θα δει ανθρώπους στον Άρη «στη διάρκεια της ζωής του» -τα λόγια όμως δεν κοστίζουν τίποτα.

«Τσεκούρι» στον προϋπολογισμό για την εξερεύνηση του Άρη
Κακά τα μαντάτα για το μέλλον της αμερικανικής μη επανδρωμένης εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη. Ο προϋπολογισμός του 2013 που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη NASA την περασμένη Δευτέρα ανέρχεται στα $17,7 δις –παρουσιάζει δηλαδή μια μείωση της τάξης του 0,3% από εκείνον του περασμένου οικονομικού έτους. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση $59 εκατ. αλλά υπάρχουν επί μέρους μεγαλύτερες μειώσεις. Η σημαντικότερη αφορά περικοπή $226 εκατ. από το πρόγραμμα εξερεύνησης του Άρη –κάτι που καθιστά πιθανότατη τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνεργασίας με την Ευρώπη στο πλαίσιο της αποστολής ExoMars. Παρότι ο προϋπολογισμός δεν κατονόμαζε συγκεκριμένα την εν λόγω αποστολή –που αφορά μια τροχιακή άκατο το 2016 ακολουθούμενη από ένα ζευγάρι τροχοφόρα το 2018 και επιστροφή γεωλογικού δείγματος στη Γη μετά το 2020- οι περικοπές είναι δεδομένο ότι θα σημάνουν τον τερματισμό της συνεργασίας NASA-ESA (Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας). Η διμερής συμφωνία είχε γίνει το 2009 και στο πλαίσιό της, η NASA θα συνεισέφερε $1,4 δις στο πρόγραμμα ενώ η ESA $1,2 δις. Ωστόσο υπάρχουν και τα καλά νέα. Η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ περιλαμβάνει χρηματοδότηση για το εξελιγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb το οποίο πέρασε από συμπληγάδες πέρυσι. Το James Webb θα είναι το πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο του κόσμου, 100 φορές ισχυρότερο από τον προκάτοχό του, το Hubble, που άνοιξε νέα σύνορα στην αστρονομία. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης $3 δις για την ανάπτυξη πυραύλων και διαστημοπλοίων που θα μεταφέρουν την επόμενη «γενιά» αστροναυτών στο διάστημα μετά τον τερματισμό του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων. Οι περικοπές έρχονται σε μια περίοδο που ο Ομπάμα επιδιώκει την επανεκλογή του. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πάντως ότι η πρόταση έχει λίγες πιθανότητες να ψηφιστεί.

————————————————————————————————————————————

Εντυπωσιακή πλοήγηση πάνω από το αρειανό τοπίο χάρη στα δεδομένα της κάμερας HiRISE.

Η άκατος του Spirit απαθανατίζεται από αρειανή τροχιά
Και ενώ στη Γη η πρόγνωση για το πρόγραμμα εξερεύνησης του Άρη δεν είναι και τόσο ευνοϊκή, οι υπάρχοντες βολιστήρες εξακολουθούν να μελετούν τον Κόκκινο Πλανήτη. Το νεότερο εντυπωσιακό επίτευγμα είναι η πρώτη έγχρωμη φωτογράφηση από αρειανή τροχιά της ακάτου προσεδάφισης του ρομποτικού τροχοφόρου Spirit –που έχει σιγήσει εδώ και μήν

Keywords
Τυχαία Θέματα