Space News Report – 02.03.2012

10:03 2/3/2012 - Πηγή: TechBlog

Τα αμερικανικά σχέδια για διαπλανητικές εξερευνήσεις αναθεωρούνται λόγω οικονομικής στενότητας, αλλά οι Ιάπωνες εξετάζουν την ανάπτυξη ενός «διαστημικού ασανσέρ» που θα φέρει επανάσταση στην διαστημική πρόσβαση. Και οι αστροφυσικοί μιλούν για αμέτρητους αδέσποτους πλανήτες που ίσως αλητεύουν στο Γαλαξία, ανακαλύπτουν έναν συναρπαστικό εξωπλανήτη-ωκεανό και μελετούν ό,τι απόμεινε από το «γεύμα» μιας αδηφάγας μαύρης τρύπας.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Animation μιας προτεινόμενης αποστολής σεισμομέτρου στην Ευρώπη.

Στον Άρη και στην Ευρώπη –μετά πολλών εμποδίων
Την περασμένη Πέμπτη, η NASA παραδέχτηκε πως ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2013 δεν επαρκεί για την επίτευξη των περισσότερων βασικών εξερευνητικών στόχων της ερχόμενης δεκαετίας. Συγκεκριμένα, η οικονομική στενότητα ακυρώνει την έναρξη της προσπάθειας που θα αποσκοπούσε σε επιστροφή γεωλογικού δείγματος από τον Άρη, θέτει σε κίνδυνο βασικές αποστολές στους εξωτερικούς πλανήτες και καθυστερεί την εκτόξευση μικρότερων αποστολών. Όπως είδαμε και σε προηγούμενο Space News Report, η πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα μειώνει το κονδύλι για διαπλανητικές εξερευνήσεις κατά $309 εκατ. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, οι ήδη δρομολογημένες αποστολές εξερεύνησης αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα: το Mars Science Laboratory (Curiosity) που βρίσκεται εν πλω για τον Κόκκινο Πλανήτη, και το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb που θα εκτοξευτεί τον Οκτώβριο του 2018. «Ας κάνουμε υπομονή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Charles Bolden, διευθυντής της NASA και πρώην αστροναύτης. «Ας φάμε από την πίτα που έχουμε, προτού δαγκώσουμε την επόμενη». Η μείωση της χρηματοδότησης σταματά την δρομολογημένη συνεργασία με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του Άρη –και η Γηραιά Ήπειρος θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της, ίσως σε συνεργασία με τη Ρωσία. Ίσως η επόμενη αμερικανική αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη να είναι μια μικρού κόστους και συγκεκριμένης εστίασης αποστολή το 2018. Στο μεταξύ, εδώ και μια δεκαετία, μια φιλόδοξη αποστολή για την εξερεύνηση του δορυφόρου του Δία, Ευρώπη, είναι στα σκαριά αλλά τώρα θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Ο δορυφόρος αυτός συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον, αφού στο υπέδαφός του διαθέτει έναν τεράστιο ωκεανό ο οποίος ίσως φιλοξενεί μορφές ζωής. Από την άλλη μεριά, και η ήπειρος Ευρώπη σχεδιάζει αποστολή στην… Ευρώπη, με την ονομασία JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), με κόστος 1 δισεκ. ευρώ, το μέλλον της οποίας θα κριθεί τον Απρίλιο.

————————————————————————————————————————————

Ίσως αυτή η σκηνή να γίνει πραγματικότητα γύρω στα μέσα του αιώνα.

Γιαπωνέζοι σχεδιάζουν το «διαστημικό ασανσέρ»
Κι όπως έχουμε τονίσει από αυτήν εδώ τη στήλη, η ευρεία εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος δεν πρόκειται να αρχίσει ποτέ, εάν δεν υπάρξει κάποια ριζοσπαστική μέθοδος μετάβασης σε τροχιά. Μια τέτοια μέθοδος θα μπορούσε να είναι ο περίφημος «διαστημικός ανελκυστήρας»

Keywords
Τυχαία Θέματα